Ravenstein

Genderklimaatkloof - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

We gaan ten onder, zoveel is zeker. Wanneer precies is nog maar de vraag. Tegen het eind van de eeuw zal de zeespiegel waarschijnlijk 1 meter 80 zijn gestegen, was deze week het nieuws. Gelukkig zijn er mensen die ons gaan redden. Jaarlijks komen delegaties uit 200 landen bij elkaar om twee weken lang na te denken, te praten en te onderhandelen over oplossingen. Die klimaatconferenties houden ze in steden als Berlijn, Rio of Parijs, want na een dag hard werken moet je ook kunnen ontspannen.

Dit jaar was het in Bonn. COP 23 heette het. Dat betekent dat ze voor de 23e keer de koe bij de horens gingen pakken. Dat doen ze telkens met veel volk. Want behalve overheidsdelegaties zijn er ook NGO’s (Greenpeace, Urgenda, Al Gore e.d.), heel veel bedrijven die het groene licht hebben gezien en duizenden journalisten. In totaal waren er dit keer 16.000 deelnemers. Zegge: zestienduizend. Vanuit Alaska, Vuurland, Fiji of Siberië reizen die jaar na jaar naar het conferentieoord. En dat doen ze niet per zeilboot of elektrische fiets, maar per vliegtuig. Want anders kom je er niet. In de Volkskrant stond een artikel over de uitstoot van CO2 door vliegtuigen. Die is gigantisch. En wordt nog vele malen meer want de luchtvaart groeit spectaculair. Vliegtuigbouwkundig ingenieur Paul Peeters heeft berekend dat binnen nu en 50 jaar de luchtvaart méér CO2 uitstoot dan alles bij elkaar opgeteld in de rest van de wereld.

Wat is nu het hele rare: 23 keer komt de wereld bij elkaar, duizenden uren worden er vergaderd om CO2-uitstoot te beperken, maar nooit één woord over maatregelen tegen de vervuilende vliegtuigen. Kijk de slotverklaringen en de gespreksverslagen vanaf 1995 maar na: de luchtvaart blijft buiten schot. Het valt wel mee met de urgentie, is dan toch de boodschap. De uitstoot van die vliegtuigen is niet goed natuurlijk, maar het zou toch jammer zijn als de conferenties erdoor in gevaar komen. Dus laten we het er maar niet over hebben.

Maar als ze niet over de grootste vervuiler willen praten, waar gaat het dan in godsnaam over tijdens die 14 dagen? Ik heb even gekeken in het programma van COP 24 volgend jaar in Katowice. Op de agenda staat onder andere het probleem van de dubbele genderkloof in het klimaatdossier. Vrouwen blijken onevenredig vaker kwetsbaar voor negatieve klimaatinvloeden dan mannen. Op klimaatconferenties echter is slechts één op de drie afgevaardigden een vrouw. Daar moet een oplossing voor worden gezocht. Het zou zomaar kunnen dat dit probleem inderdaad groter is dan het klimaatprobleem.

Theo van Duren

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties