Ravenstein

Gedeputeerde Henri Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie Ravenstein

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Zaterdag 1 september liep hij de zestiende etappe, in en om Ravenstein. (foto's: Wim Hollemans)

Lopen langs de Maas bij Ravenstein. Van rechts naar links gedeputeerde Henri Swinkels, professor Martin Jan van Maurik, Rene Peters, Erik van Merrienboer, Rick Damme en Marco Vermeulen.

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Zuiderwaterlinie Atlas
Swinkels 'verkent' de route alvast: “Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week waren dat Marco Vermeulen, architect van onder meer prachtige plannen met Fort Sabina in de Linie, en mede-opsteller van de ZuiderwaterlinieAtlas. Ook Martin Jan van Mourik liep mee. Hij ontdekte een bolwerk in zijn achtertuin, en legde het eigenhandig bloot. Daarnaast is hij natuurlijk ook schout van de Vrijstaat Ravenstein. Rick Damme is een collega bij de provincie, en is als inwoner van het gebied actief betrokken bij de plannen voor een meanderende Maas. En deze mooie zonnige dag liepen ook mijn collega-gedeputeerde Erik van Merrienboer mee, en René Peters, die voor het CDA in de Tweede Kamer zit en in Oss woont. René is een fervent wandelaar, en kende het gebied al goed."

Omgevingsvisie
Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. "Marco vertelde over het belang van de linie voor heel Nederland. Hier loopt de schiedslijn tussen zand en klei, protestant en katholiek, friet en patat, vertelde hij. En van Rik hoorde ik hoe de plannen van de werkgroep Meanderende Maas tot stand zijn gekomen. Dat lijkt heel erg op hoe we als provincie de nieuwe Omgevingswet vormgeven. Mooi om dat te horen. Professor Van Mourik wist ons alles te vertellen over de Vrijstaat, en hij had zelfs een visum geregeld. In zijn enorme achtertuin liet hij het Bolwerk zien dat hij eind jaren tachtig ontdekte en blootlegde. Heel bijzonder."

Doorkruisen
Swinkels: “Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die varieren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ik heb vandaag weer een heleboel nieuwe dingen gezien en gehoord. Allemaal van meewandelaars die hun kennis graag met me wilden delen."

De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op zaterdag 8 september van Reek naar Escharen.

Langs de molen bij Ravenstein, prominent beeld in de Zuiderwaterlinie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties