Ravenstein

Weekend vol culturele activiteiten in Grave en Ravenstein

FOTOREPORTAGE: Parachutisten maken De Sprong boven Zuiderwaterlinie

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE/RAVENSTEIN - De Zuiderwaterlinie viert dit weekend groot feest met de evenementen De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival. Op zaterdagmiddag sprongen maar liefst 80 militaire en civiele parachutisten uit vliegtuigen die vlak daarvoor laag over de gehele Zuiderwaterlinie vlogen. Het luchtspektakel trok veel bekijks. Op de grond werden de parachutisten feestelijk onthaald en verwelkomd door bestuurders en duizenden bezoekers. (foto's: Marco van den Broek en Fred Ernst)

Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant: "De Zuiderwaterlinie is het grootste erfgoed van Brabant. Op een dag als vandaag wordt prachtig duidelijk hoe groot de verbindings- en verbeeldingskracht van dat erfgoed is. Door De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival komen langs de hele linie mensen samen om de linie te beleven, van kunst en cultuur te genieten en de geschiedenis te vieren. Hopelijk het begin van een jaarlijkse traditie."

Verbinding
De parachutisten landden op vijf verschillende plekken verspreid over de linie: in Halsteren (Stelling West Brabantse Waterlinie), Heijningen (Stelling van Willemstad), Terheijden (Stelling Breda–Geertruidenberg), Vught (Stelling ’s-Hertogenbosch–Heusden) en Grave (Stelling Grave–Ravenstein). De commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Wim van de Donk, maakte een tandemparachutesprong boven Terheijden: "Het was prachtig om van boven te zien hoe de Zuiderwaterlinie Brabant verbindt, van west tot oost. Op zo'n dag als vandaag komen cultuur, erfgoed, toerisme en natuur op een heel bijzondere manier samen. De parachutesprong was een ervaring waarvoor ik de Koninklijke Luchtmacht zeer dankbaar ben." Ook de burgemeester van Moerdijk, Jac Klijs, durfde de sprong te wagen en landde veilig in Heijningen. In de vijf stellingen werd direct na de landing door de parachutisten een uitvergrote 'naald en draad' in de grond gestoken. Het kunstproject van Tijs Rooijakkers rijgt de Zuiderwaterlinie symbolisch aan elkaar en benadrukt de verbindende kracht van cultuur en erfgoed; niet vechten, maar hechten.

Veldtochten op zondag
Het hele weekend vindt het Zuiderwaterlinie Festival plaats met een uitgebreid cultureel programma geschikt voor alle leeftijden. Op zondag staan er acht veldtochten geprogrammeerd. In Willemstad, Heijningen, Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Heusden (Elshout), Megen en Ravenstein zijn routes samengesteld met theater, dans, muziek en poëzie. Elke route bestaat uit 4 à 5 voorstellingen van een kwartier. De veldtochten kosten 10 euro per persoon. Kijk op www.zuiderwaterlinie.nl of in het online programmaboekje voor het volledige overzicht van de activiteiten.


Over De Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Bergen op Zoom tot Grave. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt. De Sprong en De Mars zijn mogelijk gemaakt met financiële steun van provincie Noord-Brabant en zijn ontwikkeld door kunstproducent Mothership, bekend van spraakmakende kunstprojecten in de openbare ruimte. Partners in de stuurgroep Zuiderwaterlinie zijn gemeenten, provincie, waterschappen, Erfgoed Brabant, VisitBrabant, ANWB, bkkc, Kunstbalie, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Vereniging Nederlandse Vestingsteden. De evenementen vormen onderdeel van een groter project om de Zuiderwaterlinie nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed biedt hiervoor een uitgelezen kans.

Voor meer informatie over de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterlinie.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties