Ravenstein

Eva’s zucht - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

Als u deze vakantie toevallig nog in de buurt komt van Ligny en Barrois, dan moet u beslist even binnenlopen bij Boulangerie Guiot op de Place de la Republique. Want achter de toonbank staat Eva; een prachtige vrouw van een jaar of dertig. Ze lijkt op Blondie in haar goede tijd, maar dan met gitzwarte haren. Ook heeft ze een blinkend knopje in een neusvleugel en een beschaafd tatootje op haar schouder.

Wat haar echter onweerstaanbaar maakt is de diepe haat die ze koestert jegens de wereld in het algemeen en haar klanten in het bijzonder. In alles straalt ze uit dat ze eigenlijk is voorbestemd om ’s morgens in haar chateau in Cannes aangekleed te worden door kamermeisjes, de middag door te brengen op een jacht in St. Tropez en ’s avonds aanbeden te worden in een suite van hotel Hermitage in Monaco door haar schatrijke prins. Dat ze getrouwd is met een bakker en brood moet verkopen in een treurig provinciestadje berust dan ook op een misverstand dat spoedig zal worden rechtgezet. Tot die tijd behandelt ze iedere klant als een plebejer die blij mag zijn dat hij binnen mag komen. ‘Wat zal het zijn?’ vraagt ze zo ongeïnteresseerd mogelijk terwijl ze naar beneden kijkt of net langs je heen. Dan is het zaak om direct en adequaat te bestellen, want de minste of geringste fout en je hebt het verbruid. Dan slaakt ze een diepe zucht waarbij ze gelijktijdig haar schouders laat zakken en haar hoofd omlaag knikt. En als het heel erg is wat je hebt gedaan, sluit ze ook nog even haar ogen terwijl ze nee schudt met haar hoofd. Een stokbrood van 90 cent betalen met een munt van 2 euro kan nog net. Op een briefje van vijf volgt de diepe zucht, en waag je het om met tien euro te betalen dan krijg je het hele repertoire. Maak je het nog bonter dan zet Eva er nog een tandje bij, zo bleek vorige week.
We hadden weer ons jaarlijkse werkkamp met alle kinderen in ons chateautje in Menaucourt. Risser, de bakker waar wij meestal ons brood halen, was op vakantie. Dus zo kan het gebeuren dat ik de bakkerij in stap bij Eva en geheel ondoordacht op haar vraag ‘wat zal het zijn?’ antwoordt: ‘twintig stokbroden alsjeblief’. Na de zucht, de schouders, het hoofd omlaag geknikt en het nee-schudden met gesloten ogen zei ze: ‘non’. Ze keurde me verder geen blik waardig en vroeg aan de mevrouw naast me ‘wat zal het zijn?’ Die wees een aantal gebakjes aan in de etalage. En terwijl Eva een gebaksdoos in elkaar vouwde, zei ze zonder me aan te kijken dat ze niet zomaar twintig broden in een keer aan mij gaat verkopen en dat er ook nog andere klanten zijn waar ze aan moet denken. ‘O.K., dat begrijp ik’, dacht ik. ‘Dan bestel ik gewoon twintig stokbroden voor morgen’. Ook fout. Helemaal fout want ze keek me zelfs heel even meewarig aan terwijl ze wederom afgemeten zei: ‘Non’, met een blik waaruit zelfs een ongeletterde kon lezen: ‘Jij ouwe grijze zak. Denk je nu werkelijk dat je iets voorstelt omdat je twintig miserabele stokbroodjes bij mij bestelt?’
Zondagochtend reed ik op de terugweg even langs de bakkerij om een paar Paris Brest gebakjes mee te nemen. Vanaf de parkeerplaats zag ik dat er behalve Eva, niemand in de winkel was. Terwijl ik er naar toe liep, pakte Eva een bezem en begon op haar gemak te bezemen achter de balie. Ik groette vriendelijk bij binnenkomst. Eva deed alsof er niemand was binnengekomen en bezemde door. Niet lang, maar net lang genoeg om duidelijk te maken hoe de vlag erbij hangt na dat akkefietje met die twintig stokbroden. Om te testen of ze inderdaad helemaal de vrouw is naar mijn hart, besloot ik om haar een flinke fooi te geven. Ze had het wisselgeld in de hand toen ik zei: ‘het is goed zo’. Terwijl ik omdraaide om weg te gaan, riep ze: ‘Meneer, uw geld!’ Ze gooide de muntstukken op de balie, nam de bezem en liet het verder aan mij om het geld te pakken of niet. Als ik ooit nog een lied ga schrijven, zal het heten: ‘Eva, je t’adore’.

Theo van Duren

 

|Doorsturen

Nico Degen

2017-08-04 18:55:15

Doet denken aan Seinfelt's "Soup nazi". Theo hardstkke leuk dat iemand ook werkelijk bestaat.  

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?