Ravenstein

Schip kustwacht officieel in de vaart genomen; Mark van der Werf Commandant der Zeestrijdkrachten

Eindelijk, de kust is veilig!

Door Theo van Duren

De bevolking van onze kustplaatsen kan opgelucht ademhalen. Want eindelijk beschikt de vrijstaat over een machtig kustwachtschip. Dat was hoog tijd want de verdediging van onze noordgrens is al jaren zo lek als een mandje. Weliswaar beschikt Ravenstein over een goed functionerend kanon en is sinds kort ook de Megense batterij paraat. Maar daarmee bestrijk je bij lange na niet de 40 kilometer lange kuststrook van de vrijstaat en sta je machteloos als er op de stranden bij Maren of Demen een invasie plaats vindt met landingsvaartuigen. Van schermutselingen zal door het ontbreken van enige verdediging geen sprake zijn met als gevolg dat vijandige troepen fluitend het land in marcheren.

Dat feest gaat niet langer door dankzij de ingebruikname van dit volledig geoutilleerde kustwachtschip. Het commando wordt gevoerd door Mark van der Werf, telg uit een roemrijk zeevaardersgeslacht dat er bepaald niet om bekend staat wars te zijn van schermutselingen.

Denk bijvoorbeeld aan de slag bij Chatham in 1667 of de slag bij Cuddalore in 1783. En wat te denken van de slag bij Navarino in 1827? Het zijn zomaar wat voorbeelden van fameuze zeeslagen die nog glorieuzer zouden zijn gewonnen of eervoller verloren onder bevel van een telg uit dit roemrijke geslacht. Vandaar ook dat de Landsraad een missive heeft uitgevaardigd waarin Mark van der Werf benoemd wordt tot Commandant der Zeestrijdkrachten van de vrijstaat Land van Ravenstein.

Leve de commandant, leve de kustwacht, leve de vrijstaat! Hoezée, Hoezée, Hoezée!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

WeerLuister live naar L-FM


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?