Ravenstein

Liveverslag van het Staatspersbureau

Een weekendje Vrijstaat. Wat een land...

Door Theo van Duren

Vrijdagavond: geschut, muziek, en drank
Zuiderwaterliniewandeltochtaankomstfestijn bij de schout van Megen Ed Steiger op zijn natuurcamping. Om de Hollandse wandelaars in het gezelschap ervan te doordringen dat een landing bij Megen onverstandig is, houdt Ed een vlammend betoog dat wordt afgesloten met bulderende kanonnen. De boodschap is helder dus schakelen we door naar het volgende onderdeel: bierdrinken en meezingen met Leo Bongers (schout van Lith) en Adriaan Ebergen (geen schout van Lith). Koop een cd van dit zangduo, want ze zijn ontzettend goed. ‘Lippenstift’ is geniaal. Er wordt ook nog wild gedanst door een schout met een mooi meisje. De compromitterende foto hiervan wordt door het staatspersbureau alleen geanonimiseerd vrijgegeven, zo is besloten tijdens de nabespreking met diezelfde schout op een terras in de binnenstad van Ravenstein.

Zaterdag: grenscontroles, muziek en drank
Vroeg uit de veren want om 13.30 uur vertrekken de Zuiderwaterliniewandelaars vanaf het terras van De Keurvorst voor de laatste etappe naar Grave. Terwijl ik te voet op weg ga, hoor ik Naud Bongers (broer van Leo maar geen schout) al zingen. Hij is de vaste Zuiderwaterliniewandeltochttroubadoer en probeert de moed erin te houden bij de deelnemers. Lopen is al niet leuk. Tel daar nog eens 35 graden bij op en je wilt graag meezingen met ‘Ach was ik maar...’ De schout van Ravenstein is er al en ziet er fris en monter uit alsof er gisteren niets gebeurd is. Tijdens een korte toespraak wijst hij de wandelaars op hun rechten en stuurt ze naar de Immigratiedienst om een visum op te halen. Daarna neemt hij de groep mee naar zijn tuin voor een rondleiding in door hem opgegraven bolwerk uit 1509 om ze vervolgens richting Grave te begeleiden tot aan de dijk. Bij Neerloon is inmiddels de dijk geblokkeerd door de jeep van de dienst Grenscontroles en worden de wandelaars staande gehouden door provisor Kees Graumans en gecontroleerd op geldige reisdocumenten. Buitenlandse tv-stations zijn massaal aanwezig in de hoop op misstanden en sensatie. Maar niets daarvan. Alleen maar blijdschap in de harten van de wandelaars die voor de microfoons uitroepen dat ze nooit eerder door zo’n prachtig land hebben gewandeld. Dan naar het concert van OBK. In de lome hitte genieten van fluwelen klanken met als decor een donkerglinsterende gracht, treurwilgen, monumentale tuinhuisjes met fruitbomen en de draaiende majestueuze molen die welwillend voor wat verkoeling zorgt. En dan zijn er mensen die op vakantie gaan. Hoe ver moet je reizen om dit te vinden?

Zondag: zang, geschut en drank
Het Sint Jansfeest in Neerlangel is van een ontroerende schoonheid. Katholieker kan het niet. Een openluchtmis onder een bladerdak waar stralen zonlicht doorheen priemen, wapperende gildevlaggen en een kinderschare die met Johannes de Doper voorop bloemen naar het altaar brengen. Dat de meeste dieren nog steeds katholiek zijn bewijzen de verschillende vogels die luid mee kwetteren met het koor. Jammer dat de processie van de eikenrups moest worden afgezegd wegens te weinig deelname. Na de mis volgt het Koningschieten. Tot schrik van het Sint Jans- en Barbaragilde is burgerkoning Friso Peters van de partij (waarvoor nog een standbeeld moet verrijzen voor zijn verdiensten bij de kustverdediging van de vrijstaat.) Het schieten begint en de kranen gaan open. Onder leiding van de onverwoestbare Gerard van Gelder speelt toporkest ‘8 pils en 2 donker’ heerlijke Beierse muziek en wordt er geknald en gedronken. Wie er gewonnen heeft is uw chef Staatspersbureau en velen met mij niet duidelijk geworden. Want evenals de kerk, het gilde en het feest, stamt ook de bierprijs in Neerlangel uit vorige eeuwen.

Vandaag binnengekomen nieuws: weinig bijkomende schade tijdens Koningschieten in Neerlangel. Slechts 2 fietsers van de dijk geknald en 1 koe omgelegd.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties