Ravenstein

Joyce Kersten van InnerFlows in Ravenstein:

'Craniosacraal therapie brengt je in contact met jezelf'

Door Simone van de Wijdeven

RAVENSTEIN - Ruim een jaar is Joyce Kersten van InnerFlows werkzaam als craniosacraal therapeute in Ravenstein. “Ik wil mensen helpen te worden wie ze werkelijk zijn. We ‘moeten’ tegenwoordig aan zo veel verwachtingen voldoen, dat wij onszelf daarbij vergeten. Met deze therapie ondersteun ik mensen om blokkades in hun lichaam en beperkende overtuigingen op te heffen. Op die manier komen ze meer in contact met zichzelf en ervaren wat echt belangrijk voor ze is.”

Joyce spreekt uit eigen ervaring. “Ik was erg gevoelig voor prikkels, snel overbelast, voelde me onzeker, vond het moeilijk om keuzes te maken en mijn mening te uiten. Hierdoor ging ik continu over mijn grenzen. Dat bracht de nodige stressgerelateerde klachten met zich mee zoals een schildklieraandoening en burn-out. Ik heb veel tijd en energie gestoken in cursussen en therapie om te leren hoe daarmee om te gaan.”

Joyce kwam voor het eerst in aanraking met craniosacraal therapie toen ze whiplashklachten kreeg. “Ik kreeg een behandeling en ruim 75% van mijn klachten waren daarna over, terwijl andere vormen van behandeling geen effect hadden gehad. Toen ik later een voorhoofdholte ontsteking kreeg en me opnieuw liet behandelen, was het probleem meteen opgelost. Dit had ik bij alle voorafgaande andere methoden nog niet ervaren. Dat was het moment dat ik besloot me verder te verdiepen in deze materie. Joyce volgt de 4-jarige opleiding tot craniosacraal therapeut, die ze in 2014 afrondt. Ze combineert dit nu met haar werk als ‘psychosomatisch’ fysiotherapeute.

Craniosacraal therapie: lichaam en geest
Craniosacraal therapie is een lichaamsgerichte behandeling van gezondheidsklachten. “Ik werk met bindweefsel en combineer dit met interoceptie (een vorm van gerichte mindfulness). De cliënt ontwikkelt daardoor meer lichaamsbewustzijn. Dit helpt hem om betekenis te geven aan de signalen van zijn lichaam en klachten en eigen, unieke oplossingen te vinden voor zijn probleem.”

Het bindweefsel is een elastisch web dat alles met elkaar verbindt, ondersteunt en beschermt. Elke zenuw, elk orgaan, elke spier of bloedvat is ermee bekleed. Als dit weefsel niet meer kan meebewegen ontstaan er problemen. Het kan goed zijn dat de oorzaak van een klacht zich ergens anders in het lichaam bevindt dan waar de symptomen zich manifesteren.

“Door met lichte druk én langere tijd (minimaal 5 minuten) te werken op bindweefsel met vermin-derde elasticiteit, kun je het weefsel laten ontspannen en komt er meer ruimte. Zo kunnen onderliggende structuren en organen beter functioneren.” Het craniosacrale vocht, dat het hele lichaam aanstuurt vanuit de hersenen, zal beter doorstromen vanaf het cranium (kruin) tot aan het sacrum (stuitje). Er ontstaat een diepe algehele ontspanning en het zenuwstelsel komt tot rust. Langs deze weg werken craniotherapeuten veel met onbegrepen of medisch onvoldoende verklaarbare pijnklachten.

Er mogen zijn
“Door mijn levenslessen en opleidingen, kwam ik erachter dat de meeste mensen een of andere vorm van trauma hebben ervaren in hun vroege jeugd. We voelen ons vaak teleurgesteld, gekwetst, onzeker, schuldig en schaamtevol. In plaats van ons open te stellen voor onze dierbaren, hebben we de neiging ons terug te trekken. Vervolgens voelen we ons eenzaam, missen liefde, verbinding en zingeving. Zo raken we in conflict met onszelf. Dat kan leiden tot spanning en depressie. We zitten vast in een vicieuze cirkel van psychische en lichamelijke klachten. Craniosacraal therapie kan helpen deze cirkel te doorbreken. Je wordt er rustig van. En een rustig mens kan beter reflecteren, observeren, nadenken en onthouden. Op een gegeven moment leren we niet alleen te accepteren wat er is, ziekte, ongemak, spanning, maar ook onszelf. We mogen zijn wie we zijn. Dat alleen al kan pijn verminderen.”

Zelfvertrouwen toegenomen
Joyce helpt inmiddels cliënten met diverse klachten en van alle leeftijden op haar praktijk aan huis. “Ik heb heel veel last van keuze stress en voel me gespannen”, vertelt een cliënte. “Ik ben niet iemand om naar een psycholoog te gaan. Maar hier bij Joyce voel ik me echt op mijn gemak. Ik kan ook fijn met haar praten, ze heeft een luisterend oor. Ik heb het gevoel dat er blokkades zitten in mijn lichaam vanwege trauma’s die ik vroeger heb opgelopen. Met cranioscacraal therapie probeer ik dat te onderzoeken. Ik heb onlangs gesolliciteerd en heb vanaf 1 mei een nieuwe baan. Ik heb er heel lang over gedaan om erachter te komen welke richting ik op wil met mijn leven. Nu zie ik dit proces bij Joyce als een verrijkende ervaring en kan ik beter relativeren. Daarnaast merk ik dat mijn zelfvertrouwen is toegenomen.”

InnerFlows, www.innerflows.nlinfo@innerflows.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties