Ravenstein

Schout van Ravenstein: ‘Grenzeloos naïef'

Brabantse bestuurders wandelen doodleuk vrijstaat binnen zonder geldige reisdocumenten

Door Theo van Duren

De ambtenaren Janny Rutgers en José van Sisteren van de Immigratiedienst stempelen de visa af van de zichtbaar opgeluchte gedeputeerden.

Al enkele zaterdagen op rij loopt Henri Swinkels, gedeputeerde van de Nederlandse provincie Noord Brabant, een etappe langs de Hollandse Zuiderwaterlinie die telkens eindigt in een vestingstad. Vandaag stond een wandeling in de vrijstaat op het programma van Dieden naar vestingstad Ravenstein waarbij Swinkels werd begeleid door zijn collega-bestuurder Erik van Merrienboer. Beide heren hadden zich bij aanvang van hun tocht blijkbaar niet gerealiseerd dat ze de grens waren overgestoken en zich op ‘vreemde bodem’ bevonden. Op zich niks aan de hand natuurlijk, ware het niet dat ze allebei niet in het bezit bleken van geldige reisdocumenten.

Een diplomatieke rel bleef uit door ingrijpen van de schout van Ravenstein, Martin Jan van Mourik. "Ik las een artikel over die tocht en dacht al meteen: die Brabanders wandelen zonder papieren zomaar ons land binnen. Wij kijken daar niet van op, want dat doen ze al vijfhonderd jaar met grote regelmaat. Maar het is natuurlijk grenzeloos naïef van de heren Swinkels en Van Merrienboer om als bestuurders van Nederland zonder papieren de grens over te gaan. Zij hadden moeten weten dat de vrijstaat niet onder het Schengenakkoord valt en dat deze onschuldige wandeling zomaar uitgelegd kan worden als een provocatie. Om ophef te voorkomen heb ik ze in Dieden een dagvisum overhandigd en bij aankomst in Ravenstein zijn we direct naar het hoofdkantoor van de Immigratiedienst gegaan waar het document is afgestempeld. Het was dus heel even penibel, maar al met al werd het toch een gezellige dag. Want het blijven natuurlijk wel Brabanders", zegt de schout tot besluit.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties