Ravenstein

Beeltenis Vader des vaderlands lelijk in de kreukels

Boomaanslag op Filips van Kleef

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - Filips van Kleef is in Ravenstein tijdens een onweersbui slachtoffer geworden van een aanslag met een boom. Dat er opzet in het spel is, leidt geen twijfel. Een tonnenzware tak van een eik blijkt moedwillig te zijn afgebroken. En hoewel er links en rechts voldoende plaats was om te vallen, kwam de tak tot op de millimeter precies midden op Filips zijn hoofd terecht.

Na het verwijderen van de tak, kwam dit schokkende beeld tevoorschijn. De kunstig gevlochten beeltenis van Filips van Kleef in het hekwerk lelijk in de kreukels. Bij zijn eigen bolwerk nota bene!

Vragen, vragen, vragen…
De aanslag roept vele vragen op. Wie heeft gedaan? Waarom? En waarom zo laat? Immers, onze Vader des Vaderlands is al enige tijd overleden. Dat overkwam hem namelijk op 28 januari 1528. Hij moet tijdens zijn leven links en rechts behoorlijk wat kwaad bloed hebben gezet, want anders is het niet verklaren dat na 5 eeuwen nog wraak wordt genomen op zijn gevlochten beeltenis in het hekwerk bij het naar hem vernoemde bolwerk. Dan hebben we het dus over een nazaat uit de honderdste generatie. Dan moet het chagrijn heel diep zitten. Zijn het nazaten van de hertog van Gelre, van Maria van Hongarije of van de Oranjes? Of zijn het toch weer de Russen? Hoe dan ook, het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Want de eigenaar van het hekwerk is Martin Jan van Mourik, schout van Ravenstein. Hij kondigde aan dat er een diepgaand onderzoek wordt ingesteld. "Een aanslag op Filips van Kleef op míjn grondgebied nota bene! We leven in een vrijstaat, maar hier is een grens overschreden. Of het nou de Fransen zijn, de Oranjes of de Russen, we zoeken uit. De onderste tak zal boven komen."

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

 

De zwarte kruitplek bij de breuk verraadt sabotage. Het is overduidelijk een gerichte aanslag op Filips van Kleef.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties