Ravenstein

'We gaan naar Rome'

Bisschop verwerpt bezwaar; Loterijfonds Ravenstein in beroep bij Congregatie voor de Clerus

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - ‘De Luciakerk wordt onttrokken aan de eredienst’. Tegen dit besluit van de bisschop, op voordracht van het parochiebestuur in Schaijk, maakte het Ravensteinse Loterijfonds bezwaar. Volgens bestuurders Martin Jan van Mourik en Kees Verhoeckx betekent dit dat er in de Sint Luciakerk niet meer mag worden gedoopt, getrouwd, de mis kan worden bijgewoond of een uitvaart kan plaatsvinden. Bovendien zouden alle kostbare religieuze kunstvoorwerpen verdwijnen. Onacceptabel, vindt het Loterijfonds. Eind vorige week echter maakte de bisschop bekend het bezwaar te verwerpen. Tegen dit besluit gaat het Loterijfonds nu in beroep bij de Congregatie voor de Clerus in Rome.

Het fonds voert aan dat de bisschop "op geen enkele wijze kan aantonen dat over het voornemen de Sint Luciakerk te onttrekken aan de eredienst het vereiste overleg is gevoerd met de parochianen en de lokale gemeenschap."

Voorts verwijt het Loterijfonds de bisschop en het parochiebestuur dat zij "niet wensten te onderzoeken of de Luciakerk voor de eredienst kan worden behouden met een profane, waardige nevenbestemming."

"Het zou ook voor de bisschop onbestaanbaar moeten zijn dat de stad Ravenstein, anno 1360, verder moet zonder een Rooms Katholieke kerk. Een kerk nota bene die is ingewijd in 1735 en gebouwd is als symbool voor de godsdienstvrijheid in het Land van Ravenstein. Een oase in vijandig gebied omringd als het was door de calvinistische Nederlanden", stellen Van Mourik en Verhoeckx.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

Lees ook: 
www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-oss-uden/regio-ravenstein-herpen/ravenstein/stichting-anna-lucia-ravenstein-veel-positieve-reacties-op-plan-herbestemming-kerk 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties