Ravenstein

Bewoners gemeente Oss voortvarend gestart met energie besparen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - In juni is gestart met Oss Schakelt Door. Via dit platform worden bewoners in de gemeente Oss geïnformeerd en geadviseerd op het gebied van energie besparen, in en om het huis. Inmiddels zijn al ruim 11.000 mensen bereikt. Zo’n vijftig inwoners namen deel aan de eerste challenge, onder wie Bas Griffioen (foto) uit Ravenstein.

Een jaar lang toont Oss Schakelt Door een kalender met iedere maand een ander besparingsthema en een daaraan gekoppelde challenge. Op die manier worden inwoners van de gemeente Oss gestimuleerd om aan de slag te gaan met energie besparen. Juni stond in het teken van meten wat je huishouden verbruikt. Om daar inzicht in te krijgen kon je de Quickscan van Brabant Woont Slim gebruiken. Dat deed ook Bas Griffioen (74) uit Ravenstein. Van de vijftig personen die de Quickscan uitgevoerd hebben, kreeg hij op dinsdag 30 juni te horen dat hij de gelukkige winnaar geworden is van een maatwerk Energieadvies van Brabant Woont Slim.

Stuk ‘later’ doorgeven
“Wat leuk dat ik dat energieadvies gewonnen heb!”, aldus Griffioen. “Mijn vrouw en ik doen al veel om duurzamer te leven. Zo hebben we het platte dak en de spouwmuur geïsoleerd, zijn we op inductie overgestapt, hebben zonnepanelen op het dak liggen en een zuiniger HR-ketel geplaatst. En voor het slapen gaan, gaat de thermostaat altijd naar beneden. We zijn benieuwd naar de uitkomst van het advies, want het kan altijd nóg duurzamer.” Op de vraag waarom hij duurzaamheid belangrijk vindt, zegt Griffioen: “Het is een hobby. De metertjes naar beneden zien gaan is écht leuk. Maar we doen het ook omdat we onze kinderen en kleinkinderen nog een stuk ‘later’ willen doorgeven.”

In juli water besparen
Het besparingsthema van juli is water besparen. Dat het klimaat verandert, is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden met die warme, droge zomers. De drinkwatervoorziening komt onder druk te staan. Maar ook de bevolkingsgroei en welvaart zorgen voor meer verbruik. Reden om - in en om je huis - water te besparen. Dat is goed voor het milieu. En voor de portemonnee, want als je minder warm water gebruikt - bijvoorbeeld tijdens het douchen - scheelt dat op je energierekening. Door te besparen help je ook drinkwaterbedrijf Brabant Water. Bewoners van de gemeente Oss kunnen meedoen aan de challenge van juli. Daarmee maken ze kans op een slimme watermeter voor op de tuinslang.

Ossschakeltdoor.nl
Het platform Oss Schakelt Door is een initiatief van de gemeente Oss. Je vindt er diverse activiteiten van duurzame partners die in de gemeente actief zijn, zoals Brabant Water en Brabant Woont Slim.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties