Ravenstein

Bevolkingsonderzoek borstkanker: onderzoekscentrum in Ravenstein

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Vanaf medio juni 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Ravenstein. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Ravenstein
Vrouwen uit Ravenstein met de postcodes 5352 tot en met 5359, 5371 en 5373 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van medio juni 2021 tot en met eind juli 2021 te vinden aan de achterkant van de sporthal Hooge Graaf, aan de Hooge Graaf 13, 5371 DA te Ravenstein. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Lith. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Ravenstein 77,96 %. Dit betekent dat er 1.213 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 16 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 340. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties