Ravenstein

Project Meanderende Maas

Archeologisch vooronderzoek: grondboringen in Ravenstein

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Als onderdeel van het project Meanderende Maas is afgelopen week in Ravenstein een aantal grondboringen gedaan in het kader van archeologisch vooronderzoek. "Vanwege de rijke cultuurhistorie van het vestingstadje is archeologisch onderzoek zeer waardevol voordat wij het ontwerp voor de dijkversterking tot in detail uitwerken", laat een woordvoerder van het project weten.

De boringen zijn gedaan bij het westelijk rondeel, tussen de oprit van de fabriek De Heus en de fabriekshal en ter plaatse van de kelder van het voormalige café. Een rondeel is een halfronde muur in een verdedigingswal waar vroeger kanonnen werden geplaatst. De boringen geven meer zicht op de exacte locatie van de rondelen en de historische muur. "Deze informatie gebruiken we voor het bepalen van de exacte locatie van de damwand die bij de uitvoering van de dijkversterking moet worden geplaatst."

Deze boringen vonden plaats in het kader van archeologisch vooronderzoek, er gaat nog meer archeologisch onderzoek plaatsvinden. Waarschijnlijk zullen er volgend jaar nog sleuven worden gegraven voor verder onderzoek. Dit is afhankelijk van de resultaten van het huidige booronderzoek. De resultaten van het booronderzoek zijn begin 2021 bekend.

Project Meanderende Maas
Project Meanderende Maas gaat de dijk van Ravenstein tot aan de sluis bij Lith versterken, de Maas aan Gelderse én Brabantse zijde meer ruimte geven en het gebied mooier en economisch sterker maken. Tien organisaties werken samen met bewoners, ondernemers en belanghebbenden aan de toekomst van het karakteristieke gebied rond de Maas. Het resultaat is in 2028: een sterkere dijk en een veilig gebied met ruimte voor mens, rivier en natuur.

Nieuwe wettelijke veiligheidsnormen uit 2017 maken het nodig de dijk tussen Ravenstein en Lith aan te passen. Om 270.000 bewoners en bedrijven achter de Brabantse dijk en wijde omgeving, inclusief Oss en Den Bosch beter te beschermen tegen overstroming bij hoog water in de Maas.

Het projectgebied van circa 2650 hectare omvat naast de Brabantse dijk tussen Ravenstein en Lith, ook de uiterwaarden aan beide zijden van het 18 kilometer lange Maastraject. De dijk aan de Gelderse zijde is veilig en is geen onderdeel van het project.

In project Meanderende Maas werken tien projectpartners samen aan: Waterschap Aa en Maas (trekker van het project), Provincie Noord-Brabant, Gemeente Oss, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland, Gemeente West Maas en Waal, Gemeente Wijchen, Waterschap Rivierenland en Natuurmonumenten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties