Ravenstein

'Kans op droge zomers neemt toe'

Aanhoudende droogte zorgt voor veel overlast

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl


REGIO – Het mooie zomerse weer zorgt niet alleen voor terrasplezier en waterpret, maar ook voor de nodige overlast. Vanwege de aanhoudende droogte ontstaan her en der berm- en bosbranden, waterwegen worden lastiger begaanbaar en de agrarische sector ondervindt hinder van het sproeiverbod dat op diverse plaatsen is afgekondigd.

Volgens deskundigen is het einde van de droge periode nog niet in zicht. Mensen worden daarom verzocht zuinig te zijn met water. Blijft er de komende tijd wel water uit de kraan komen? Burgers hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken over het drinkwater, stelt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Er zijn geen acute, nijpende problemen.” Toch waarschuwen onder meer Brabant Water en Waterschap Aa en Maas voor de gevolgen van onnodig watergebruik. “Of het nu gaat om zwembadjes vullen of de tuin sproeien, liefst niet tijdens de piekuren. Die piekuren zijn 's ochtends tussen zes en negen uur en 's avonds tussen zes en tien uur. Anders kunnen de leidingen last krijgen van het extra waterverbruik.”

Extreme droogte
De komende tijd groeit de kans op extreme droogte. "Zoals het er nu naar uitziet, blijven de kansen op neerslag heel erg klein", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar op RTL Nieuws. "Aanstaande vrijdag is er een kleine kans op een zeer plaatselijke bui, maar dat is dan echt een druppel op een gloeiende plaat. De kans is klein en als het dan gebeurt, stelt het eigenlijk niets voor." De droogte blijft in elk geval tot halverwege volgende week, verwacht Huizinga. “Dan is het ruim een maand écht droog geweest. De laatste neerslag van betekenis (5 millimeter) viel op vrijdag 8 juni. In heel juni viel slechts 12 millimeter neerslag.”

Sproeiverbod
Ook de agrarische sector ondervindt hinder van de aanhoudende droogte.
Sinds vrijdag 29 juni is het in heel Oost-Brabant verboden om landbouwgrond te besproeien met oppervlaktewater, zo maakte waterschap Aa en Maas bekend. Het oppervlaktewater mag nog wel worden gebruikt voor het drinkwater van vee en het blussen van branden. Boeren kunnen vaak nog wel sproeien omdat zij geen oppervlaktewater gebruiken, maar grondwater uit speciale putten.

Toekomst
De huidige, uitzonderlijk droge periode roept de vraag op hoe Nederlandse droogte zich in de toekomst zal ontwikkelen. "De kans op droge zomers neemt mogelijk toe, wellicht sterker dan we tot nu toe dachten", meldt het KNMI dinsdag. Het KNMI heeft met behulp van modelsimulaties speciaal voor Nederland op maat gemaakte klimaatscenario’s ontwikkeld. Die worden gebruikt om maatregelen te treffen.
“Het huidige neerslagtekort loopt de komende twee weken naar verwachting op tot boven de 200 millimeter. Een dergelijk neerslagtekort wordt gemiddeld elke zomer verwacht in het hoogste ‘KNMI’14-scenario’ voor eind 21e eeuw. De droogte van nu geeft dus een idee van de gemiddelde droogte die we in de toekomst kunnen verwachten als dit scenario uitkomt.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties