Schaijk

Een activiteit van Heemkundekring Schaijk-Reek

Lezing over De Maashorst en Peelrandbreuk in De Komme in Schaijk

Door Frank van Dorst

De Heemkundekring Schaijk-Reek nodigt je van harte uit op dinsdagavond 16 oktober om 19.30 uur in de Komme, Netjeshof 2 in Schaijk voor een lezing over De Maashorst met daarin de nadruk op de Peelrandbreuk.

Roestwater in de beken bij de Peelbreuk

Vorige jaar oktober gaf geoloog Hans de Jong een uiteenzetting over De Maashorst en de Peelrandbreuk en dan vooral gezien vanuit de geologische veranderingen in de loop van honderdduizenden jaren terug in Zuidoost Brabant, Limburg en de aangrenzende gebieden in Duitsland en België. Tegelijkertijd was er ook de behoefte om meer in te zoomen op de plaatselijke wetenswaardigheden met betrekking tot de Maashorst Twee van onze leden, Frank van Dorst en Piet Manders, lieten doorschemeren daar wel iets over te kunnen zeggen. Zij geven dan ook deze lezing.

Zichtbaar in het landschap
In deze lezing wordt vooral ingegaan op wat er lokaal/in de regio te zien is van de Peelrandbreuk. Er wordt verteld over de breuk, parallelbreuken, bronnen met wijstwater (dus geen wijwater!), straat- en familienamen en andere verwijzingen naar die ‘onzichtbare’ breuk, die een grote invloed op de streek en haar inwoners heeft gehad. Deze lezing heeft een perfecte timing. Aansluitend is er namelijk de mogelijkheid om op zaterdag 20 oktober van 12.30 tot circa 17.00 uur een flinke fietstocht (circa 30 km) langs zichtbare elementen in het landschap te maken. Juist op die zaterdag is er ook een proefsleuf te bezichtigen. Een unieke kans om ook eens onder de grond te kijken, hoe de peelbreuk er daar uit ziet. Deze fietstocht is alleen voor de deelnemers aan de lezing van dinsdagavond, dan kun je daar alvast rekening mee houden. Voor de fietstocht aanmelden kun je meteen na de lezing of via e-mailadres: info@heemkundeschaijkreek.nl tot en met 18 oktober 2018. Start fietstocht bij De Komme. Tijdens de fietstocht is er een koffie-/theestop.
Kosten fietstocht: leden gratis en niet-leden € 4,- Heemkundekring Schaijk-Reek.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties