Herpen

Werkzaamheden Herperduin: 'Variatie in bossen en heiden vergroten'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

HERPEN - Dinsdag 4 januari is gestart met werkzaamheden in natuurgebied Herperduin. "Het doel is om de natuur (nog) robuuster te maken en de variatie in de bossen en heiden te vergroten", laat de gemeente Oss weten. De werkzaamheden vinden plaats in de omgeving van de Zevenbergseweg in Berghem en duren ongeveer een week.

Om meer variatie in het bos te krijgen, is er ruimte nodig voor loofbomen en struiken. "Die maken we door bomen om te duwen met een mobiele kraan of te ringen (een snede rondom de stam, waardoor de boom geleidelijk afsterft). Ook maken we open plekken van gevarieerde grootte, waardoor het bos zich spontaan verjongt."

Faunarustgebieden
Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor de dieren, worden faunarustgebieden gecreëerd. "Dit zijn kleine gebiedjes waar dieren zich veilig voelen en tot rust kunnen komen. Die maken we door weinig gebruikte paden dicht te leggen met bomen. Bezoekers lopen of fietsen er daardoor vanzelf omheen. Ook de variatie in bospaden vergroten we. We maken een paar ‘slingers’ in lange rechte paden."

'Dode bomen geven leven'
In het bos blijven veel oude, aftakelende en dode bomen liggen. Dit is voedsel voor de ‘afval-eters’ in de natuur. Zij leven van verschillende boomsoorten en van verschillende verteringsstadia van bomen. "Daarom is het belangrijk dat er van alles wat in het bos aanwezig is: van ‘vers’ dood hout tot stammen die bijna helemaal vergaan zijn. Ook zitten in dode bomen vaak holtes, nesten en voedsel voor vogels. We planten op verschillende plekken struik- en kruidsoorten. Denk aan brem- en braamsoorten en hondsroos. Dit zijn ecologische verbindingen voor plantensoorten die meer van licht houden. Ook hebben ze een landschappelijke functie en ze dragen bij aan de belevingswaarde van het bos. Door hun bloei en vruchten zijn ze belangrijk voor insecten en vogels."

Meer informatie
Uitgebreidere informatie en het laatste nieuws is te volgen via www.bezoekdemaashorst.nl. In Herperduin hangen ook informatieborden over de werkzaamheden. De provincie Noord-Brabant levert een financiële bijdrage via de subsidieregeling biodiversiteit en leefgebieden.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties