Herpen

Weidevogels zijn veilig bij Willie Toonen uit Herpen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

HERPEN - Willie Toonen uit Herpen was de eerste die in 2018 een contract tekende voor agrarisch natuurbeheer in leefgebied Keent. Hij hoefde geen seconde na te denken. “Dit doe ik al jaren”, zegt de agrariër. “Al zolang als er niet meer bovengronds mest uitgereden mag worden. Weidevogels zijn mijn lust en mijn leven. Ze horen bij het land. Ik vind het zó mooi als de kieviten in de lente weer terug zijn. Hun geluid alleen al maakt me echt blij. Het past prima in de bedrijfsvoering”.

“Maar de boer moet het wel zélf willen", gaat hij verder. "Te vaak krijgt de loonwerker de schuld als het misgaat. Of ze zeggen dat ze van de natuur houden, maar daar zie je in de praktijk dan niets van.”
Bij Willie wordt meteen duidelijk dat het wel menens is met natuurbeheer. Hij loopt in het veld op een paar kievitennestjes af. Een paar stokken maken duidelijk waar de loonwerker omheen moet werken. Maar liefst 13 nesten heeft hij dit jaar al beschermd.

Elf nesten
Van elf nesten zijn de kuikens al uitgelopen. Nu zitten er nog 2 nestjes. Bij het eerste nest zijn al drie kievitjes uit het ei gekropen. De ouders buitelen alarmerend door de lucht. “Kijk”, zegt Willie, “Hier uit hun nest lopen ze zo snel mogelijk weg. Ze zoeken een eindje verder de ruigte op: veiligheid en eten. Dat hebben ze nodig”.
De pachter is bezig om mais te zaaien. Meteen stapt Willie erop af en zegt: “Zaai eerst de mais vlakbij het nest, terwijl ik de jonge kievitjes in de gaten houdt. Als je dat straks doet, dan ben je te laat, want dan zijn ze al het land op. En dan zijn ze kansloos, want je ziet ze niet zitten op grond.”
Bij Willie komt geen loonwerker onverwacht het land op. Hij spoort zelf de dag ervoor de nesten op en markeert ze. De loonwerker weet dat en houdt hier prima rekening mee.
Schoolkinderen komen al jaren op bezoek bij Willie om de weidevogels te bekijken. “Het hoeft een boer helemaal niks te kosten”, zegt hij stellig. “Bij mij groeit straks net zo veel mais als ergens anders”.

Willie Toonen, een bevlogen man die zich inzet voor de natuur en weet hoe hij ervan kan genieten.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties