Herpen

Collectanten komen van 9 tot 13 april aan deur

Voorbereidingen Goede Doelen Week 2018 in volle gang

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - De tweede week van april is het tijd voor de Goede Doelen Week 2018. Na het grote succes van eerdere edities, trekken nu nog meer stichtingen samen op. Vorig jaar werkten Reek, Schaijk, Zeeland, Herpen, Ravenstein, Huisseling, Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg en Neerlangel al samen. Daar komen nu Overlangel, Neerloon, Keent, Megen, Haren, Macharen en Lithoijen bij. In die plaatsen komen tussen maandag 9 en donderdag 12 april vrijwilligers aan de deur voor een gezamenlijke collecte, en in sommige gevallen ook nog op vrijdag 13 april.

Een van de redenen om meer de samenwerking te zoeken, is de publiciteit. “Als we onafhankelijk van elkaar berichten versturen dan heb je het risico dat je buiten de boot valt”, denkt Jacqueline van der Waarden uit Ravenstein. “Daarom hebben we ervoor gekozen samen op te trekken. De principes zijn hetzelfde, maar de invulling verschilt per kern. Elke club bepaalt zelf welke goede doelen meedoen en op welke dagen wordt gecollecteerd.”
Een ander voordeel is dat de verschillende groepen van elkaar kunnen leren. “We delen veel tips met elkaar”, zegt Adriëtte van der Wijst uit Zeeland. “Uiteindelijk hebben we allemaal onze eigen sponsors nodig voor zaken als drukwerk, promotie, banners, enveloppen en administratieve kosten. Daarbij ben je afhankelijk van good will uit je eigen dorp. Wel proberen we onze krachten zoveel mogelijk te bundelen, bijvoorbeeld op het gebied van gezamenlijke inkoop.”

Donatielijst
In de week voorafgaand aan de collecte bezorgen de collectanten bij de inwoners een brief met uitleg en een donatielijst in een open envelop. Hierop staat een overzicht van alle goede doelen die dit jaar meedoen. Per organisatie is ruimte om aan te geven hoeveel je wenst te doneren. Onderaan de lijst kan het totaalbedrag worden ingevuld. Dit bedrag stop je samen met de ingevulde lijst in de envelop, die vervolgens wordt dichtgeplakt. Tussen maandag 9 en vrijdag 13 april komen de collectanten aan de deur om de envelop op te halen.

Eén collecte
De Goede Doelen Week breidt verder uit, steeds meer dorpen sluiten zich aan. “Je merkt dat mensen nu begrijpen wat het inhoudt”, vertelt Ans Linders uit Reek. “Je hoeft het minder uit te leggen en je merkt dat mensen het waarderen. Het grote voordeel is dat er op deze manier maar één collecte is in plaats van tien of zelfs soms vijftien. Dat is eenvoudiger voor inwoners, maar ook bij het werven van vrijwilligers.”
Niet alle Nationale Goede Doelen (dat zijn er 26, red.) doen mee aan de GDW en dat verschilt ook nog eens per plaats, dus blijft de mogelijkheid bestaan dat er toch nog door organisaties die niet op de lijst staan, wordt gecollecteerd. Ook acties van plaatselijke verenigingen vallen er niet onder, zoals Jantje Beton, de loterij van de Zonnebloem en de Grote Clubactie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties