Herpen

Stap dichter bij Q-koortsvaccin

Door Ilse

OSS – De ontwikkeling van een nieuw Q-koortsvaccin is weer een stapje dichterbij. Het bloed van inwoners van Herpen dat in 2015 voor onderzoek naar Amerika ging, is succesvol geanalyseerd. Nu is het tijd voor de volgende stap.

Innatoss, het onderzoekslab uit Oss dat werkt aan dit vaccin, zoekt voor de volgende fase mensen die in 2011 zijn gevaccineerd of chronische Q-koorts hebben gehad en 1 tot 2 jaar geleden de behandeling hiervoor hebben afgerond. Dit bloed is nodig om het nieuwe vaccin met het huidige vaccin, dat in Australië geregistreerd staat, te kunnen vergelijken, zodat begrepen kan worden wat belangrijk is bij de afweer tegen de Q-koorts bacterie.

Gefinancierd door Amerika
Het onderzoek naar het nieuwe Q-koortsvaccin wordt gefinancierd door de Amerikaanse overheid, die Q-koorts ziet als een grote bedreiging voor naar het Midden-Oosten uitgezonden militairen. Alhoewel er dus in Australië een geregistreerd Q-koorts vaccin is, wordt dit vanwege de nare bijwerkingen niet in Europa en Amerika op de markt gebracht.

Oproep voor vrijwilligers
Voor de volgende fase van het onderzoek is Innatoss op zoek naar mensen die in 2011 zijn gevaccineerd in de campagne van het RIVM en mensen die chronische Q-koorts hebben gehad en 1 tot 2 jaar geleden de behandeling hiervoor hebben afgerond. Het bedrijf zoekt hierbij de hulp van de media, omdat deze mensen niet aangesloten zijn bij groepen zoals Q-uestion en daardoor lastig te bereiken zijn.

Vrijwilligers die meedoen aan het onderzoek wordt gevraagd om maximaal 6 keer bloed af te staan in een periode van twee jaar. Dit bloed is nodig om te zien of het vaccin dezelfde afweerreactie heeft als het huidige vaccin.

Na verwachting zal Innatoss halverwege 2018 een duidelijk beeld hebben over de werking van het vaccin. Daarna zal het ongeveer nog drie jaar duren voordat het vaccin op de markt gebracht wordt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties