Reek

Bestuursleden Loek Willems (Achilles Reek) en Arnold Siebers (Herpinia) blikken vooruit op gemoedelijke derby

'Na een felle strijd samen een biertje drinken, zoals het hoort'

Door Siem van Merwijk

REGIO - In het verspreidingsgebied van weekblad Arena zijn in totaal 10 voetbalverenigingen actief: DAW in de Tweede Klasse F, EGS’20 in de Derde Klasse D, Achilles Reek, Festilent, Herpinia, SES, Vesta’19 en VV Gassel in de Vierde Klasse H, OKSV in de Vijfde Klasse B en VCO in de Vijfde Klasse E. Gedurende het seizoen 2021-2022 levert dit de nodige regioderby’s op voor de diverse ploegen. Met name in de Vierde Klasse H, waarin zes echte Arena-teams elkaar treffen. Ter voorbereiding op deze doorgaans spectaculaire duels blikt Arena in de rubriek ‘Arena-derby’ wekelijks vooruit in een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen. Deze week is het woord aan twee bestuursleden.

Vorig seizoen was Achilles Reek–Herpinia een van de weinige affiches die beide ploegen nog speelden alvorens de tweede ‘coronastop’ de voetbaljaargang definitief beëindigde. Dit seizoen lijkt het verloop van de competitie beter te gaan, al werden uitgerekend voorafgaand aan deze derby de nodige maatregelen aangekondigd. Omdat KNVB en NOC hier collectief een stokje voor staken, draaide de Kamer de maatregelen in de amateursport terug, waar door we samen met Achilles-bestuurslid Loek Willems (links op de foto) en Herpinia-voorzitter Arnold Siebers (rechts) kunnen uitkijken naar een mooi duel met publiek.

Een persconferentie waarin de nodige maatregelen voor het amateurvoetbal werden aangekondigd, maar later ook weer teruggedraaid. Hoe hebben jullie daarnaar gekeken?
Loek: “Ik heb dezelfde gedachte als vrijwel iedereen in de pers en media. Bij Achilles worstelen we met de vraag of het handhaven van de maatregelen allemaal uitvoerbaar is. In een kantine valt het prima te controleren en beheersen, maar op een open complex niet. Zeker met het beperkt aantal vrijwilligers dat we hebben is het lastig bol te werken. Bovendien is een vrijwilliger geen plaatsvervangende BOA die bekend is met het weigeren van toegang of handhaven. Dit werd door de overheid wel erg makkelijk in onze schoenen geschoven.”
Arnold: “Wij sluiten onszelf volledig aan bij de KNVB en NOC, het is gewoon niet uitvoerbaar om iedere sporter en publiek te controleren. Onze vrijwilligers lopen al op hun tenen, die hebben we onverhard nodig en zij zouden dan ook nog eens 7 à 8 uur aan de poort moeten staan. Het was een slechte keuze geweest als dit ook nog op ons dak was gekomen, goed dat het is aangepast.”

Is het binnen jullie vereniging, en in het specifiek het eerste elftal, duidelijk of dit gevolgen gehad zou hebben voor spelers?
Loek: “Wat ik in de wandelgangen heb opgevangen is dat het binnen onze vereniging wel goed zit met de vaccinatie. Of iedereen zich daarover daadwerkelijk uitspreekt durf ik niet te zeggen, maar ik heb in ieder geval nog niet gehoord dat er leden zijn die bij het aanblijven van deze maatregelen niet in actie hadden mogen komen.”
Arnold: “We hebben een goed beeld van onze leden en daar zijn wij tevreden over. We halen geen 100% vaccinatiegraad, maar zitten daar wel dicht tegenaan. Al met al begeven wij ons met een veilig gevoel binnen het clubhuis en over het sportveld. Voor ons zou er dus niet heel erg veel veranderd zijn, voor tegenstanders kan ik daarentegen niet spreken. Stel je voor dat iemand van een uitspelende ploeg geen QR-code had kunnen tonen. Wie zijn wij dan om te zeggen dat hij niet mag sporten?”

Maatregelen en bijbehorende consequenties of niet, er gaat uiteraard ‘gewoon’ gevoetbald worden aanstaande zondag. Wat brengt een wedstrijd tussen Herpinia en Achilles Reek met zich mee voor jullie?
Loek: “Wedstrijden tegen Herpinia zijn altijd mooi, wat ik me herinner is dat zij na de wedstrijd altijd gezellig blijven plakken in de kantine. Dat typeert de goede band tussen beide verenigingen: na een felle strijd samen een biertje drinken in de kantine, eigenlijk precies zoals het hoort.”
Arnold: “Met mijn leeftijd van 65 jaar heb ik al de nodige derby’s meegemaakt, zowel als speler als bestuurslid. Daarbij is Achilles Reek een tegenstander waaraan ik goede herinneringen heb en nog steeds graag kom. Het maakt het bijzonder dat je jaarlijks dezelfde bekenden treft en gezellig met hen een kop koffie of een biertje kunt drinken.”

Hoewel de afgelopen jaren de kansenverhoudingen bij een onderling treffen op voorhand in het voordeel was voor Herpinia is op basis van de huidige ranglijst Achilles favoriet, hoe zien jullie dit?
Loek: “Herpinia zal gezien de ranglijst extra gebrand zijn om de punten mee te nemen in Reek, zeker omdat Achilles er goed voor staat. Toch is bescheidenheid op zijn plaats naar mijn mening. Achilles heeft op FC De Rakt na nog geen echte toppers gehad, daarom vind ik de ranglijst op dit moment nog geen juiste graadmeter. Dat wil niet zeggen dat de huidige Achilles-prestaties geen compliment waard zijn. Het is immers bijzonder hoe de spelersgroep het trainersprobleem collectief heeft aangepakt met Rob van der Wijst en Frank Nelissen als trainers.”
Arnold: “Momenteel is Achilles duidelijk favoriet. Complimenten op de manier waarop zij resultaten behaald hebben, zeker gezien het trainersprobleem waarmee zij kampten. Herpinia zit in een lastige periode. Dat is enerzijds te wijten aan de vele blessuregevallen, anderzijds was het met drie topploegen in de eerste vijf duels zeker geen makkelijk programma.”

Wat voor wedstrijd verwachten jullie?
Loek: “Ik denk dat Herpinia ons onder druk wil zetten aankomende zondag. Achilles is een ploeg die de voetballende oplossing wil zoeken, dat zullen zij willen ondermijnen. Toch denk ik dat Achilles daar mee om moet kunnen gaan. Mede door de uitstekende teamgeest is de ploeg in een flow beland, hopelijk weten ze dat vast te houden zondag.”
Arnold: “Ik verwacht een enorm aantrekkelijke wedstrijd, net zoals vorig jaar. Destijds was een gelijkspel terecht, maar het was wel enorm zuur dat de gelijkmaker van Achilles pas in de laatste minuut viel. Het typeert Achilles, dat een felle ploeg heeft die negentig minuten voluit kan gaan. Toch denk ik dat Herpinia er voldoende tegenover kan zetten. Ondanks de nodige afwezigen en de wisselende opstellingen als gevolg komt de selectie steeds meer op stoom, daarom ben ik ervan overtuigd dat de goede resultaten snel zullen volgen.”

Wat wordt de uitslag?
Loek: 2-1
Arnold: 2-2

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties