Herpen

Klasseboeren: 'Lokale producten proeven bij Restaurant Oss'

Leerlingen 't Schrijverke Herpen koken met Masterchef Naresh

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

HERPEN - Op woensdag 6 juni bracht groep 7 van basisschool ’t Schrijverke uit Herpen een bijzonder bedrijfsbezoek aan melkveehouderij Zonnenberg in Herpen. Klasseboeren Oss organiseerde het lesprogramma ‘Restaurant Oss’, waarbij zowel leerlingen als boeren kennis vergaarden over regionaal en internationaal voedsel. Het programma is onderdeel van We Are Food, waarbij in juni het thema ‘de Gezonde School’ centraal staat.

Restaurant Oss werd dit jaar voor de vijftigste keer georganiseerd. Tijd dus voor een speciale editie. Niet alleen kinderen volgden het lesprogramma, ook de boeren namen deel. Klasseboer Marja van de Vorle: “We hebben Restaurant Oss samen met de gemeente Oss opgestart. Beide vinden we voedseleducatie erg belangrijk. Samen hebben we het in 2018 voor elkaar gekregen dat vijftig klassen Restaurant Oss hebben beleefd.”

De producten op tafel
Klasseboer Wilma Zonnenberg presenteerde een menukaart met regionale en lokale producten. Wilma: “In Oss wordt veel voedsel geproduceerd en verwerkt. Ook op mijn bedrijf produceren we voedsel. De melk op tafel komt hier vandaan. Hebben jullie enig idee of de producten op jullie bord uit de regio komen of juist van ver weg?” Ook werden de producten middels kratten gecategoriseerd op sector: melkvee, varkens, kippen, plantaardig of fabriek.

Johan van der Schoot, wethouder Ontwikkeling buitengebied en kernen, nam ook deel aan de les. Hij stapte met ‘meel uit de Maashorst’ op zijn bord bij Zonnenberg op het podium. Van der Schoot: “Als bakkerszoon ben ik blij dat dit product op mijn bord ligt. Ik vind het belangrijk dat we samen leren over ons voedsel.”

Van dichtbij en ver weg
Oud-Masterchef finalist Naresh Ramdjas hielp de boeren en leerlingen om de producten om te toveren tot een heerlijke lunch. “Het is fantastisch om de leerlingen met al hun zintuigen te laten ontdekken waar voedsel vandaan komt. Ik heb bij Masterchef geleerd om in korte tijd heerlijke gerechten klaar te maken. Dat kwam hier goed van pas. In 45 minuten hebben we een heerlijke maaltijd met witte en groene asperges op tafel gezet. Hoewel de kinderen eerst zeiden dat ze dingen niet lusten, hebben ze nu alles geproefd”, vertelt Naresh enthousiast.

Klasseboeren Oss zet zich in voor Belevend Leren op de boerderij. Het geeft kinderen de kans om te zien, horen, voelen en beleven waar hun eten vandaan komt. Schoolklassen bezoeken een boerderij of volgen lessen van de boer op school. Het sluit naadloos aan bij onderwijsthema’s zoals voedsel, gezondheid en samenwerken.

Weten welke Klasseboeren er actief zijn in regio Oss? Kijk dan op
www.klasseboeren.nl/regio-oss/.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties