Kerkdorpen Herpen

Zomerse struintocht door oude Maasbocht bij Keent

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

KEENT - Brabants Landschap houdt zondag 9 augustus weer een struintocht door de verruigde uiterwaarden van de oude Maasbocht in Keent, tussen Ravenstein en Grave. Bijzondere aandacht tijdens deze natuurwandeling met gids, gaat uit naar de zomerse natuur en de waterveiligheid. Ook is er veel aandacht voor de grote wilde grazers, Taurossen en de Exmoorpony’s, in het gebied. De wandeling met gids begint om 10 uur bij het infopunt van Brabants Landschap en Stichting Taurus aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent.

Deze maandelijkse struintocht, Rondje Keent, gaat vooral over onverharde paden en dijken. Vaak ook over paadjes die zijn gemaakt door de grote grazers in het gebied. De tocht is daarom niet geschikt voor rolstoelen. De start is om 10 uur bij het infopunt, waar de groep rond 12.30 uur terug keert. Parkeren kan op het terrein van het infopunt en deelname is gratis. Na afloop is er koffie, thee of chocolademelk verkrijgbaar in het infopunt. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelding verplicht. Dat kan via www.brabantslandschap.nl. Het maximale aantal deelnemers per groep is beperkt tot vijftien. De anderhalve meter afstand wordt gehanteerd.

Hand in hand
In het natuurgebied van de oude Maasbocht in Keent vindt iets bijzonders plaats. Waterberging en natuurontwikkeling gaan hand in hand. Sinds enkele jaren probeert men ook hier het imposante Europese oerrund terug te brengen in de natuur. Door kruising en selectie met oude runderrassen uit Europa worden stappen gezet op weg naar het oerrund, de Tauros. Deze was de voorouder van alle runderen in Europa. Ze zorgen samen met de Exmoorpony's ervoor dat het gebied vrij open blijft om water uit de Maas te kunnen bergen bij een hoogwaterstand en nieuwe natuur een kans te geven.

Brabants Landschap
Natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk. De provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder meer doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor 1,25 euro per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl

Informatie 
Voor vragen over de wandeling kun je contact opnemen met René van den Heuvel, coördinator infopunt Brabants Landschap Keent, via 06-57018301 en ramvdheuvel@home.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties