Kerkdorpen Herpen

Wandeling ‘Historisch Vliegveld’ in natuurgebied Keent

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

KEENT - Brabants Landschap houdt zondag 23 juli van 10 tot 13 uur wandelingen in Keent met als thema ‘Historisch vliegveld Keent’. Deelnemers lopen met een gids over de dijk naar het voormalige vliegveld in de Maasuiterwaarden. De start is bij het informatiecentrum aan de Zuijdenhoutstraat 2. Onderweg is er aandacht voor natuurontwikkeling, rivierverruiming én de militaire geschiedenis van het gebied.

Alle sporen zijn uitgewist en het is bijna niet voor te stellen, maar in de Keentse uiterwaard heeft een vliegveld gelegen. Vanaf 1928 werd deze plek regelmatig gebruikt voor militaire vliegoefeningen, met als hoogtepunt de Overasseltse Vliegweek in 1933 waar 20.000 bezoekers op afkwamen. Daar kwam in 1938 hier een abrupt einde aan door een bochtafsnijding van de Maas. Keent kwam geïsoleerd te liggen en het vliegveld raakte in vergetelheid, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Gebruikten de Duitsers de van 600 naar 1.200 meter verlengde grasbaan enkel nog als parkeerplaats, de Amerikanen, Engelsen en Canadezen lieten van de Airstrip B-82 Grave/Keent vele honderden jachtvliegtuigen opstijgen. Oktober 1944 speelden ze een belangrijke rol bij de operatie Market Garden, de bevrijding van Nijmegen. Dit bracht in Keent een grote groep militairen bijeen, met 160 piloten en 1.240 man grondpersoneel. Ze waren gelegerd in tentenkampen terwijl de kantines op volle toeren draaiden.

Brabants Landschap
De provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder meer doordat Brabants Landschap 18.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet de organisatie zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost veel geld. Voor 1,25 euro per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?