Kerkdorpen Herpen

Taurossen Keent weer op het droge

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

KEENT - Stichting Taurus voert in opdracht van stichting Het Brabants Landschap de begrazing uit van het natuurgebied Keentse Uiterwaarden tussen Grave en Ravenstein. Met de stijgende Maas waren de afgelopen dagen alle dieren verzameld in de buurt van hoogwatervrije plekken. Daar zijn de dieren veilig en worden ze voor de duur van het hoogwater bijgevoerd. Zondag 9 maart bleek echter dat drie Taurosstieren door een ondiepe plek in de nevengeul teruggelopen waren naar hun favoriete plek tussen de 'bakenbomen', inmiddels een langgerekt eiland.

"Dat past bij het natuurlijke gedrag van deze dieren", geeft Ronald Goderie namens Stichting Taurus aan. "Maar we hebben de situatie evengoed nauwlettend in de gaten gehouden. Vanaf de dijk bij Keent leek het weliswaar een smal strookje, maar bij de hoogste stand van de Maas op maandag 10 maart (7,33 meter boven NAP, meetpunt beneden Grave) hadden de dieren nog zeker een halve hectare tot hun beschikking. Er waren inmiddels veel mensen die ons belden of via facebook hun zorgen uitten, omdat ze bezorgd waren over het welzijn van de dieren. We hebben steeds uitgelegd dat het erg zelfredzame dieren zijn die zonder enig probleem het eiland door het ondiepe water weer kunnen verlaten, maar we begrijpen de zorgen."

Niet eenvoudig
Maar het is nog niet zo eenvoudig drie grote stieren van een eiland te halen, stelt Goderie. "Dat vergt voorbereiding. Omdat de Maas deze week nog verder gaat stijgen en ook om mensen gerust te stellen hebben we besloten woensdag in te grijpen. Voor één stier was dat overigens al niet meer nodig, die was geheel uit eigen beweging alweer overgestoken naar hogere gronden. Om de andere twee stieren op het droge te krijgen zijn we met een bootje en een paar pakken hooi naar het langgerekte eiland gevaren. Twee mensen hebben de dieren vervolgens met zachte hand richting de ondiepte gedreven. Ze kenden de weg overigens precies en zijn vervolgens op hun dooie akkertje door het meest ondiepe stuk naar de wal gelopen, waar ze opgewacht werden door de rest van de kudde hoog en droog bij de hoogwatervluchtplaats."

Bijgevoerd met hooi
De dieren worden de komende dagen – zolang een groot deel van de Keentse Uiterwaarden nog onder water staat – nog bijgevoerd met hooi. Goderie: "Dit was de eerste keer sinds lange tijd met langdurig hoogwater op de Maas. Dus ook voor ons was het spannend om te zien hoe de dieren daarop zouden reageren. We zijn blij om te zien dat ze zo zelfredzaam zijn en het gebied zo goed kennen. We begrijpen dat mensen bezorgd geweest zijn en zijn blij met die betrokkenheid. Maar de dieren zijn geen enkel moment in gevaar geweest. Wat er op een afstand misschien als dierenleed uitzag, was het in dit geval niet. De dieren hadden nog voldoende ruimte en gras en waren in staat om zelfstandig naar en van het eiland te gaan. Als de voorspellingen uitkomen hebben we de ergste regen inmiddels eindelijk achter de rug en gaan de waterstanden terug naar normaal en krijgen we lente."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties