Kerkdorpen Herpen

Struinen door natuurgebied Keent op zondag 13 augustus

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

KEENT - Brabants Landschap houdt zondag 13 augustus een struintocht door natuurgebied Keent. De excursie met gids gaat vooral over onverharde paden en dijken. Vaak ook over paadjes die zijn gemaakt door de exmoorpony’s en taurosrunderen in het natuurgebied. De tocht begint om 10 uur bij het infopunt aan de Zuijdenhoutstraat 2. Onderweg is er vooral aandacht voor de zomerse natuurnatuur en het oerrundproject van stichting Taurus. Na afloop - rond 12.30 uur - is er koffie, thee of chocolademelk in het infopunt. arkeren kan op het terrein van het infopunt en deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

In het natuurgebied van de oude Maasbocht in Keent vindt iets bijzonders plaats. Waterberging en natuurontwikkeling gaan hand in hand. Sinds enkele jaren probeert men ook hier het imposante Europese oerrund terug te brengen in de natuur. Door kruising en selectie met oude runderrassen uit Europa worden stappen gezet op weg naar het oerrund, de Tauros. Deze was de voorouder van alle koeien in Europa.

Uitleg
Vrijwilligers van het Brabants Landschap organiseren de maandelijkse struintocht door het natuurgebied. De gids geeft uitleg over het gebied en er is ook volop aandacht voor het oerrund en de nieuwe natuur in Keent. De runderen en Exmoorpony's zorgen er voor dat het gebied open blijft om water uit de Maas te kunnen bergen bij een hoogwaterstand en nieuwe natuur een kans te geven.

Brabants Landschap
De provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder meer doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost veel geld. Voor 1,25 euro per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl

Informatie
Voor vragen over het Rondje Keent kun je contact opnemen met René van den Heuvel, coördinator infopunt Keent, via 06-57018301 of ramvdheuvel@home.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties