Kerkdorpen Herpen

Gratis wandelexcursies op tweede paasdag

Op stap met de boswachter tijdens de Dag van het Landschap

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

KEENT/MILL - Op tweede paasdag 22 april vieren Brabants Landschap en IVN het voorjaar met de Dag van het Landschap. Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dieren- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden. Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen u mee en hoort u van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden.

Ondertussen geniet u ook van het prachtige voorjaarslandschap dat aan u voorbij trekt. Na of voor de wandeling kunt u een kijkje nemen in en rondom één van de infopunten van Brabants Landschap of lekker vertoeven bij één van de uitspanningen.

Verschillende startlocaties
In deze omgeving kunt u op meerdere locaties meewandelen met de gidsen van Brabants Landschap en IVN. Op Landgoed Tongelaar valt onmiddellijk op dat overal strepen bos, lanen en houtwallen lopen. Veel daarvan liggen er van oudsher, andere zijn door ons de laatste decennia aangeplant. We deden dit voor de das, omdat deze zwart-witte marter zich graag verplaatst langs lijnvormige landschapselementen. In en onder de beplanting vindt hij zijn voedsel. We laten u de sporen zien van dit schuwe nachtdier en als het even kan ook die van een nieuwkomer, de bever.

Een heel ander gebied is Keent. Een voormalige Maasarm is uitgegraven en met de rivier verbonden. Dit is gedaan voor meer waterberging en rivierveiligheid. Maar tegelijkertijd ontstond ook ruige natuur, die begraasd wordt met runderen en paarden. In deze tijd van het jaar zijn grote groepen watervogels te verwachten.

Praktische informatie
Op www.dagvanhetlandschap is alle informatie over de 14 startlocaties in heel Brabant te vinden. De excursies bij Tongelaar en Keent starten om 12, 13.30 en 15 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Om 12 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk. Deelname aan de wandelingen is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet meewandelen.

Extra (kinder)activiteiten
Speciaal voor kinderen zijn er leuke activiteiten bij Kasteel Tongelaar, zoals spoorzoeken en zaadbommen maken. Ze kunnen meer leren over ‘spoorzoeken’ bij de kinderuniversiteit in de boomgaard en de echte kleintjes kunnen in een zandbak zelf sporen maken met stempels, of waterwegen aanleggen met buizen.
In het infopunt van Brabants Landschap in Keent is ook Stichting Taurus gehuisvest. Zij presenteren zich ook op de Dag van het Landschap en zullen uitleg geven over het fokprogramma van het runderras Tauros en actuele ontwikkelingen.

Adressen en parkeren: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill. U kunt parkeren bij de splitsing Hoogedijk / Vaardijk in Mill. Informatiecentrum Keent, Zuijdenhoutstraat 2 in Keent (Ravenstein).

Zelf op pad met Vossenstreken
Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met ‘Vossenstreken’, de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Op Landgoed Tongelaar kunt u uit verschillende routes kiezen. Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com.


Steun Natuur ‘dichtbij huis’
Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.
Steun Brabants Landschap voor 15 euro per jaar en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteert direct van vele voordelen. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties