Kerkdorpen Herpen

Rogier van der Linden nieuwe voorzitter van Overlangelse vereniging

‘OKSV is méér dan een voetbalclub’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

OVERLANGEL - Rogier van der Linden (45) uit Neerloon werd twee maanden geleden gekozen tot nieuwe voorzitter van OKSV. Bij de Overlangelse voetbaltrots nam hij het stokje over van Pieter van Poppelen, die begin juli na een periode van negen jaar afscheid nam als preses. De Voetbalkrant sprak met Van der Linden, een OKSV’er pur sang, onder meer over de toekomst van de club, het belang van de vereniging voor de lokale gemeenschap en de locatie van het nieuwe dorpshuis. “Ik weet zeker dat er over vijf jaar in Overlangel nog steeds door drie elftallen wordt gevoetbald.”

Rogier van der Linden is in het dagelijks leven zelfstandig ondernemer en werkt als projectmanager in het onderwijs. Hij biedt momenteel onder meer inhaalprogramma’s aan voor studenten die vanwege de Coronacrisis een achterstand hebben opgelopen.

Hoe zijn ze bij jou terechtgekomen voor het voorzitterschap?
Rogier: “Pieter benaderde mij eind 2019 al voor het voorzitterschap. Dat kwam voor mij als een volslagen verrassing. Pieter en ik kennen elkaar goed - we hebben zelfs nog even samen gevoetbald - en we sparden eerder al wel eens over zaken die speelden bij de club. Maar dat hij mij als zijn opvolger zag kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik wist niet eens dat hij ging stoppen en dacht dat hij mij wilde spreken over mijn zoon Jannes die ging aansluiten bij de selectie. Na een week of zes heb ik de knoop doorgehakt en besloten om het te doen.”

Waar twijfelde je over?
“Twijfelen is een verkeerd woord, dat was het niet. Maar ik heb er wel goed over nagedacht en het er thuis over gehad. Wat betekent het voorzitterschap? Welke zaken spelen er rond OKSV? Uiteindelijk heb ik besloten dat ik het moest doen. Enerzijds vanwege mijn geschiedenis bij OKSV, maar ook vanwege mijn betrokkenheid bij de gemeenschap.”

Je kent de club van haver tot gort.
“Ik voetbal al van jongs af aan bij OKSV. Ben op mijn zesde begonnen met trainen. Omdat het bij OKSV nog niet kon, heb ik in de F- en E-jeugd bij Herpinia gespeeld. Vanaf de D-pupillen heb ik altijd in Overlangel gevoetbald. Op mijn vijftiende ging ik naar de senioren en van mijn zestiende tot zesendertigste heb ik in OKSV 1 gespeeld. Daarna in het tweede en inmiddels in het derde elftal.
Wat ik prachtig vind om te zien is dat mijn vijftienjarige zoon Jannes, nadat hij bij Vesta’19 en Herpinia in de jeugd heeft gespeeld, per se terug wilde naar OKSV. Net als ik vroeger. De geschiedenis herhaalt zich dus.”

Hoe zou je OKSV als vereniging karakteriseren?
“Het is misschien een beetje gejat van FC Barcelona, maar OKSV is méér dan een club. Als je ziet wie hier op zondagmiddag allemaal langs de lijn zitten, dat is een doorsnee van het dorp. Mensen die elkaar echt willen ontmoeten. De maatschappelijk cohesie, dat is het. Knus, gezellig en soms een beetje kneuterig, dát is OKSV.”

Is het lastig om in zo’n kleine gemeenschap als Overlangel een zelfstandige voetbalclub overeind te houden?
“Dat is best wel een beetje een zorg, temeer omdat de aanwas van onderuit minimaal is. Maar het ledenaantal is al jarenlang stabiel en we hebben altijd drie en heel soms zelfs vier seniorenteams. Die vormen de basis van de vereniging. Daarnaast hebben we nog een aantal zogeheten ‘5 wedstrijden-leden’, mensen waar we incidenteel een beroep op kunnen doen als we qua spelers omhoog zitten. Vijftien jaar kan ik niet vooruit kijken, want ik heb geen glazen bol. Maar ik weet zeker dat er over vijf jaar in Overlangel nog steeds door drie elftallen wordt gevoetbald.”

Qua jeugdvoetbal werken jullie sinds een aantal jaar intensief samen met buurman Herpinia. Is volledig fuseren geen optie?
“De jeugdsamenwerking loopt goed, maar bij een fusie heeft OKSV geen belang. Het draait om meer dan alleen voetbal. Het gaat ook om de leefbaarheid van het dorp Overlangel. Bij een samengaan met Herpinia valt het stukje ‘ontmoeten’ weg en dat is nu juist zo belangrijk. Dat willen we niet verliezen.”

OKSV heeft dit seizoen voor het eerst sinds lange tijd ook een dameselftal, onder leiding van Mariëlle van de Burgt en Yvonne Perree.
“Ja, dat is superleuk! Het is denk ik wel 35 jaar geleden dat OKSV voor het laatst een damesteam had, dus we zijn daar heel blij mee. Het geeft nieuwe energie aan de vereniging en zorgt voor reuring binnen de club. Het is op dit moment een groep van dertien meiden die iedere woensdagavond anderhalf uur trainen. Ze zijn heel fanatiek en hebben veel plezier samen. Het idee is om, wanneer ze een beetje ingespeeld zijn, oefenwedstrijdjes te gaan organiseren.”

Op het parkeerterrein tussen de kerk en het voetbalveld staat een tijdelijk paviljoen dat dienst doet als clubhuis van OKSV en gemeenschapsaccommodatie van Overlangel. De gemeente Oss houdt binnenkort een referendum waarbij de inwoners van Neerloon, Overlangel en Keent een bepalende stem krijgen in de discussie rond de locatie voor een definitief dorpshuis. Waar gaat de voorkeur van OKSV naar uit?
“Er komen twee opties om uit te kiezen: één waarbij het herbouwde pand van de Petjesbar (die in 2017 afbrandde, red.) fungeert als ontmoetingsplek en het sporten apart blijft. Optie twee is een nieuw gemeenschapshuis op het terrein van korfbalclub TOG, waardoor er één plek ontstaat voor zowel het ontmoeten als de veldsporten.
Die laatste optie heeft de voorkeur van OKSV. Dat vinden wij het beste met het oog op de toekomst en de leefbaarheid van de drie kernen. Het zorgt voor sfeer, dynamiek en binding met het dorp. Het zou hartstikke goed zijn wanneer iedereen - jongens, meisjes, mannen en vrouwen - weer bij elkaar komt op zo’n gezamenlijke plek.”


Selectie OKSV
Bart Vos
Dennis Ermers
Dirk van de Berg
Frank Vos
Job van der Loop
Jort van Heumen
Martijn Pittens
Niek Selten
Perr Hidding
Rick Reijs
Roel van Dinther
Ronald Reijs
Ruben Peters
Yuri van den Bogaard

Trainer:
Fred Donkers

Leiders:
Gerwin van Vucht
Sjaak Ermers

Assistent-scheidsrechter:
Iwan van den Bogaard

Keeperstrainer:
Jeroen Ermers

Opgericht: 1 september 1949
Clubkleuren: groen-zwart
Ledenaantal: 155

Sportpark OKSV
Kerkstraat 22 Overlangel
0486-411216

www.oksv.nl 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties