Herpen

'Toneelspelen is de mooiste hobby die er is; ik ga door tot ik niet meer kan'

IN MEMORIAM: Antoon van Duren

Door Conny van Dijk-Keijzer

HERPEN - 'Toneelspelen is de mooiste hobby die er is; ik ga door tot ik niet meer kan'. Dit waren de woorden van Antoon van Duren (zittend op de foto) toen hij de gouden insigne ontving uit handen van burgemeester Combée in 1994. Hij stond toen 50 jaar op de planken. Het is hem ook gelukt om actief toneel te spelen tot enkele jaren geleden. Afgelopen week is Antoon op 95-jarige leeftijd overleden.

Al in 1943 stond Antoon van Duren aan de wieg van Ontspanning na arbeid in Overlangel en toen hij in 1949 verhuisde naar Herpen werd hij daar lid van De Gheselle van den Spele. Deze club bestond al sinds 1929 en had aanvankelijk alleen jonge mannelijke leden, omdat gemengd toneelspelen niet geoorloofd was. Antoon werd meteen de sterspeler bij de Gheselle, geen rol was hem te gek: van zwerver tot notaris, pastoor, boer, inspecteur en charmeur, hij maakte ze tot een succes. Mede ook door zijn geweldige tekstkennis; hij kon zelfs jaren later nog hele rollen uit het hoofd opzeggen.
In de jaren zestig ging de toneelclub ter ruste, maar mede op initiatief van Antoon, werd deze in 1974 heropgericht en is nog steeds springlevend. Tussen heel veel jonge spelers bleef hij stand houden en speelde prachtige rollen, waarbij de zaal vaak een traantje wegpinkte.

Ook op ander gebied was Antoon actief. Als bestuurslid van de KBO, contactpersoon voor de warme maaltijdvoorziening en regisseur bij het bejaardentoneel. En niet te vergeten was hij de eerste Prins Carnaval van Herpen. Eind jaren negentig is hij verhuisd naar Gennep, waar hij nog circa 20 jaar lid is geweest van het ouderentoneel.

Conny van Dijk-Keijzer

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties