Herpen

Werk Carroline van Dijk hangt op expositie Lang Leve Rembrandt

‘In het Rijksmuseum hangen is toch wel het ultieme voor een schilder’

Door Siem van Merwijk

HERPEN/BERGHEM - Op een prominente plek hangen in het Rijksmuseum, dit is voor heel erg weinig kunstenaars weggelegd. Toch is de van origine uit Herpen afkomstige Carroline van Dijk (voorheen Megens) een van de uitverkorenen die dit heeft weten te bewerkstelligen. 

De in Berghem woonachtige portretschilder deed net als Schaijkenaar Willie Manders mee aan de wedstrijd om een schilderij te maken geïnspireerd op Rembrandt. Ze deed dit zo verdienstelijk dat ook haar werk nu te zien is in de expositie Lang Leve Rembrandt. Deze wordt gehouden ter ere van het 350e sterfjaar van Nederlands’ grootste schilder.

“Na de oproep op tv dacht ik: Dit is een ultieme kans die ik niet moet laten lopen. Want laten we eerlijk zijn, er is voor een schilder niets mooier dan in het Rijksmuseum hangen”, zegt de enthousiaste Carroline. Maanden na haar inschrijving werd ze positief verrast met het nieuws dat ze door de eerste selectieronde gekomen was. Wachten op dit bericht duurde erg lang gezien de hoeveelheid inschrijvingen: maar liefst 9.000 schilders uit 95 landen waagden een poging. Toch was Carroline een van de gelukkigen die haar werk naar ‘het Rijks’ mocht brengen voor de tweede selectieronde, waarin alle fysieke exemplaren werden gejureerd. Ook deze ronde kwam Carroline met succes door en dit betekent dat haar werk sinds 15 juli twee maanden lang te zien is in het Rijksmuseum.

Leonardo Da Vinci
Wat het schilderij van Carroline zo uniek maakt in haar soort is de keuzes die zij heeft gemaakt. “Zo heb ik als uitgangspunt gekozen voor een zelfportret van Rembrandt dat hangt in het Metropolitan, deze is namelijk minder bekend en het leek me daarom een originele keuze. Daarnaast heb ik in plaats van de kleuren die we van Rembrandt gewend zijn de kleur blauw gebruikt. Niet alleen omdat het anders is dan anderen, maar ook omdat ik het gewoon erg mooi vind.” Qua stijl is Carroline op een unieke manier te werk gegaan. “Omdat de inzending voor de wedstrijd geïnspireerd op Rembrandt moest zijn, was ik benieuwd door wie Rembrandt zelf eigenlijk geïnspireerd geraakt is. Na onderzoek bleek dit onder andere door Leonardo da Vinci te zijn, deze twee kunstenaars leggen samen de basis voor mijn schilderij.”

Een cadeautje
Haar eigen werk terugzien in het Rijksmuseum voelde voor de portretschilder van beroep nogal onwerkelijk. Zeker omdat het op een prominente plek te zien is in het museum. De gehele Phillipsvleugel van het museum biedt namelijk plaats aan de expositie, die met zes zalen ook zes verschillende categorieën kent. In de zaal met de categorie zelfportretten is het werk van Carroline te zien. “Het schilderij hangt echt in het midden van de wand op ooghoogte dus je loopt er meteen tegenaan als je binnenkomt. Daar heb ik echt veel geluk mee gehad.”

Carroline noemt de positionering van haar schilderij dan ook echt een cadeautje. Zelf gaat ze ongetwijfeld nog eens kijken naar haar werk in het Rijksmuseum. De expositie Lang Leve Rembrandt is nog te zien tot en met 15 september. Ander werk van Carroline van Dijk is te zien op haar website www.portrettekeningen.nl. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties