Herpen

FOTOREPORTAGE: Vrouwen van Nu uit Herpen bezoeken Provinciehuis

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

HERPEN/DEN BOSCH - Op maandagavond 19 maart bracht de afdeling Herpen van vrouwenvereniging Vrouwen van Nu een bezoek aan het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Het gezelschap was uitgenodigd door het CDA, dat in het Provinciehuis wekelijks bezoekersgroepen ontvangt om de (provinciale) politiek dichter bij de Brabanders te brengen. (tekst en foto's: Ernst van Welij)

Na een welkomstwoord door fractiemedewerker Ernst van Welij speelden de dames als eerste een quiz, waarin zij meer te weten kwamen over wat de provincie doet en wat er in het Provinciehuis gebeurt. Zoals het verschil tussen Provinciale en Gedeputeerde Staten, de hoogte van de provinciale begroting en de onderwerpen waarover de provincie wel of juist niet beslist. Prijs na het correct beantwoorden van tenminste acht quizvragen: een vervolgexcursie naar de Tweede Kamer in Den Haag. En die excursie gaat er komen, want de groep was in topvorm en had bijna alle vragen goed.

Na de quiz maakten de dames kennis met Statenlid Stijn Steenbakkers, één van de vijfenvijftig provinciale volksvertegenwoordigers. Stijn verzorgde een presentatie over zijn werk als Statenlid, stond stil bij zijn woordvoerderschappen economie, financiën en sport én beantwoordde tal van vragen. Vervolgens namen hij en Ernst iedereen mee naar de Statenzaal, waar tweewekelijks op vrijdag alle belangrijke debatten en stemmingen plaatsvinden. Vanaf de publieke tribune legden de twee CDA’ers uit wie waar zit en hoe een debat in de Staten verloopt. Penningmeester Gerda de Best mocht zelfs even plaatsnemen op de stoel van Commissaris van de Koning Wim van de Donk om te ervaren hoe het is om voorzitter van een debat of vergadering te zijn.

Onder leiding van Ernst zetten de dames de rondleiding door het 103,5 meter hoge Provinciehuis voort. Ze namen een kijkje op de hoogste, 23ste verdieping, bekeken een deel van de kunstcollectie en daalden af naar de atoomkelder onder het gebouw. Daar zagen ze onder andere de ontsmettingsruimte, kantine, slaapvertrekken én verbindingenkamer, die alle nog de sfeer ademen van de Koude Oorlog. Heel indrukwekkend.

Met de afspraak dat het CDA snel een tegenbezoek brengt aan Herpen, onder meer om daar het openbaar vervoer te testen, namen de Vrouwen van Nu rond tegen tienen afscheid van hun gastheren. Steenbakkers na afloop: “Geweldig dat er belangstelling is voor het werk van de provincie en voor de bijzondere omgeving waarin wij Statenleden ons werk doen. Nu waren de Vrouwen van Nu uit Herpen op bezoek, maar in de komende maanden verwachten we nog talloze andere gezelschappen. Verenigingen, scholen of andere organisaties: iedereen is welkom. Bezoeken aan het Provinciehuis dragen zo niet alleen bij aan de bekend- en zichtbaarheid van de provincie, maar hopelijk ook aan het bevorderen van de opkomst bij de eerstvolgende verkiezingen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties