Herpen

Herpense Renske de Kleijn schrijft kinderboekje over coronatijd

'Eerste druk binnen week al uitverkocht'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

HERPEN - Van dichtbij maakte Renske de Kleijn (33) uit Herpen mee hoe groot de impact van de coronacrisis is. Haar eigen vader lag met heftige ziekteverschijnselen op de IC, maar maakt het inmiddels een stuk beter. Ze zag, net als haar man, haar werk in het onderwijs van de ene op de andere dag compleet veranderen. Dan zijn er nog de twee zoontjes: Quinten (4) en Sebastiaan (2) wiens leven op z'n kop werd gezet. Ze misten school, hun vriendjes, spontane uitstapjes naar de Efteling en natuurlijk hun opa's en oma's. In de eerste weken thuisquarantaine ontstond het idee een boekje te schrijven.

Renske stelt dat het een bijzondere periode is. "Ik vind het belangrijk om herinneringen vast te leggen", vertelt ze. "En ook al is dit een verwarrende periode, het is wel een belangrijke. Een boekje kan ook een handvat bieden om met jonge kinderen te praten over alle leuke dingen, die ineens niet meer mogen. Door hen zelf de tekeningen te laten inkleuren, ontstaat een leuk doeboek." Later kun je foto’s inplakken, bijvoorbeeld als je voor het eerst weer naar een pretpark bent geweest.

'Dolenthousiast'
De stap van idee naar uitvoering duurt niet lang. “Ik schreef versjes met een vrolijke ondertoon en een vriendin bood aan er tekeningen bij te maken", vervolgt Renske. "Boezemvriendin Sanne Voets verzorgde de vormgeving en de Osse drukkerij Perqa kon het drukwerk leveren. Binnen twee weken hadden we alles af. De eerste keer dat ik het voorlas aan mijn eigen jongens, vond ik het best spannend. Zij zijn natuurlijk het belangrijkste publiek. Maar ze waren dolenthousiast en kennen de meeste rijmpjes al uit hun hoofd."

Veel bestellingen
Een aankondiging via haar eigen netwerk en op Facebook leverde een grote hoeveelheid bestellingen op. De eerste oplage van driehonderd exemplaren was binnen een week al uitverkocht. De tweede druk is inmiddels in bestelling. "Ik had nooit durven dromen dat er zoveel vraag naar zou zijn", zegt een trots Renske. "Alle winst gaat naar corona-onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar werkt Sabine van der Laan, een jonge arts-onderzoeker, aan een onderzoek naar de impact van deze crisis op de jeugd. Ik vind het fantastisch om zo een klein beetje te kunnen bijdragen aan een groter doel."

Het boekje Als het virus straks voorbij is is te bestellen via www.alshetvirusstraksvoorbijis.nl. Ook is het verkrijgbaar bij Ad van den Oever in Herpen en boekhandel Derijks in Oss.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties