Landerd

Nieuwe buurtsportcoaches Maud Lelkens en Mariëlle Mak

'Zien bewegen doet bewegen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Begin dit jaar zijn Maud Lelkens en Mariëlle Mak gestart als buurtsportcoaches bij Landerd SpoRtZO. Samen met Aemy Sevinga stimuleren zij een actieve en gezonde leefstijl door sport en bewegen. Waar bij Mariëlle de focus ligt op ouderen, zet Maud zich onder meer in om kinderen en volwassenen met een beperking aan het bewegen te krijgen.

Mariëlle Mak, Aemy Sevinga en Maud Lelkens.

Beide buurtsportcoaches hebben ervaring in de sport- en bewegingswereld. “Na de ALO heb ik een aantal jaar in het buitenland gewoond”, vertelt Maud. “Ik heb in Australië hockey gespeeld. Daar heb ik ook les gegeven. Daarna ben ik naar Wales verkast, waar ik ook hockeytraining gaf. Zelf speelde ik in Engeland.” Mariëlle is al twee jaar buurtsportcoach in Uden en sinds kort dus ook een dag per week in Landerd actief.

Uniek Sporten
Maud richt grotendeels zich op de uitvoer van het programma van Landerd SpoRtZO, van peutergym en beweegonderwijs tot sporten met een beperking en vitaliteitsprojecten op het gemeentehuis. Tevens is ze het lokale aanspreekpunt van Uniek Sporten in Noordoost-Brabant. “Dit project is voor mensen die niet mee kunnen in het reguliere beweegaanbod”, licht ze toe. “Iedereen moet de gelegenheid en kans krijgen om sporten te ervaren. Dat is heel belangrijk. Daarom zetten wij ons daar zo voor in.”
Onlangs heeft Maud de beweeglessen voor Onze Sportvrienden overgenomen. Na de zomerstop geeft ze elke woensdagavond in De Hekel een uur les aan volwassenen met een verstandelijke beperking, waarbij vooral getraind wordt op algemene dagelijkse levensverrichtingen. “Het is een leuke groep mensen”, vindt ze. “Om de lessen mogelijk te maken zoeken we extra vrijwilligers die de sporters willen begeleiden. Het liefst werken we één op één. Je krijgt er heel veel plezier en dankbaarheid voor terug. Je ziet echt dat ze echt lol hebben. In september gaan we weer van start. We hopen op wat extra hulp.”
Naast een aangepast sportprogramma voor volwassenen, bestaat voor kinderen de Special Gym. “Dat is voor basisschooljeugd die gebaat is bij extra beweging”, vertelt Maud. “Met name kinderen die geen aansluiting vinden in het reguliere sportaanbod. De lessen zijn zo ingericht dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan deelnemen. Regelmatig houden we clinics om hen kennis te laten maken met diverse sporten en verenigingen. Er is nog genoeg ruimte voor extra kinderen om zich op te geven.”

Beweegtuin
Mariëlle is voornamelijk bezig met ouderen in beweging krijgen. Daarvoor is ze elke donderdag vanaf 10.30 uur aanwezig bij Compostella in Zeeland. Bij goed weer maakt ze met de deelnemers een rondje door de onlangs geopende beweegtuin. “Het loopt heel erg goed”, zegt ze enthousiast. “We proberen een gevarieerd programma aan te bieden en iedere keer iets anders te doen. Zien bewegen doet bewegen. Na afloop drinken we een kopje koffie of thee bij D'n Inloop. Momenteel ben ik bezig met het samenstellen van een zogeheten beweegkoffer. Daarin komen beschrijvingen en materialen om binnen of buiten te sporten met senioren. Op termijn kunnen meer mensen of organisaties daar dan gebruik van maken.”
Het doel van Landerd SpoRtZO is om ouderen vitaal te houden. “Ook als je vragen hebt over de mogelijkheden om actief te blijven, ben je bij mij aan het goede adres”, vervolgt Mariëlle. “Wil je bijvoorbeeld wat meer bewegen, maar weet je niet hoe? Loop dan gerust eens binnen op donderdagochtend. Wellicht ben ik de schakel die jou door kan verwijzen of aan de gang kan helpen.”

Aanmelden
Wil je als vrijwilliger aan de slag bij Onze Sportvrienden of wil je jouw kind aanmelden voor de Special Gym? Neem dan contact op met Maud Lelkens via m.lelkens@ssnb.nl. Ouderen die graag meer informatie willen over bewegen op leeftijd zijn van harte uitgenodigd om donderdagochtend om 10.30 uur binnen te lopen bij Compostella voor het beweegpunt van Landerd SpoRtZO met Mariëlle Mak.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties