Landerd

Zestien AED's in Landerd vernieuwd

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Er hangen sinds 8 oktober zestien nieuwe Automatische Externe Defibrillators (AED) in de gemeente Landerd. Alle AED's die eigendom zijn van de gemeente zijn vervangen door  de splinternieuwe Lifepak-CR2. Jan Albers (Schaijk en Reek) en Wim van Haandel (Zeeland) verzorgen in goed overleg de gemeentelijke AED’s. Sinds 2008 worden de apparaten vier keer per jaar gecontroleerd en voorzien van nieuwe baterijen en padz (electroden) wanneer dat nodig is. Ook wanneer er een AED is gebruikt bij een reanimatie zorgen zij ervoor dat deze snel wordt voorzien van nieuwe padz en zo nodig ook nieuwe batterijen. Na een reanimatie is de AED weer direct inzetbaar, wat ook van levensbelang is.

Het advies is om een AED na ongeveer tien jaar te vervangen door een nieuwe. Alles is aan slijtage onderhevig, ook een AED. Eind 2019 zijn de eerste gesprekken met de gemeente geweest om de levensreddende apparaten te vervangen. Jan en Wim hebben zich uitvoerig laten informeren wat de beste koop zou zijn. Door corona kwam de rem op het project. "Begin dit jaar hebben wij contact gezocht met de gemeente Landerd om de draad weer op te pakken", vertelt Wim. "De gemeente wilde het allemaal doorschuiven naar de nieuwe gemeente in 2022. Uiteraard gingen wij hier niet mee akkoord omdat de meeste AED’s inmiddels dertien jaar oud waren. Na veel aandringen heeft de gemeente toch groen licht gegeven voor de aanschaf van nieuwe AED’s."

Toekomst
Jan en Wim hebben tussendoor ook gesprekken gehad met de gemeente Uden, gemeente Landerd , Stichting Hartveilig Veghel en Stichting Uden Hartveilig over de toekomst. Het idee is om in 2022 samen te komen voor vervolggesprekken. "Door de jaren heen zijn er in Landerd meerdere AED’s bij gekomen", weet Wim. "We zullen dan met de stichting en gemeente, bekijken waar de AED’s het beste, verdeeld over de dorpen, kunnen hangen. Wanneer er AED’s op een andere plek komen dan waar ze nu hangen wordt dit ook aan iedereen bekend gemaakt."

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties