Zeeland

Anne van Dijk uit Zeeland stiekem gefilmd door trainer

'Zolang de doofpot bestaat, wordt dit foute gedrag niet aangepakt'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Wat doe je als je aan het omkleden bent en je ziet dat je trainer je stiekem filmt? Dat is wat Anne van Dijk (16) uit Zeeland op 13-jarige leeftijd overkwam. Ze belde meteen haar ouders die vervolgens de politie inschakelden. De filmende trainer werd staande gehouden en is inmiddels veroordeeld, maar nog te vaak kunnen dergelijke figuren straffeloos te werk gaan met hun seksueel grensoverschrijdend gedrag. Veel zaken verdwijnen in de doofpot. Daar wil Anne verandering in brengen door haar verhaal naar buiten te brengen. Ze wil het taboe doorbreken. Dit doet ze samen met Renald Majoor van stichting De Stilte Verbroken.

Anne van Dijk met Renald Majoor.

Anne heeft een voorliefde voor volleybal. Ze beoefent de sport graag en traint fanatiek om beter te worden. In het voorjaar van 2017 is ze bezig met selectietrainingen voor beachvolleybal. Ze heeft hiervoor dezelfde trainer als bij haar lokale club. Voor een zaaltraining vraagt deze man uit Berlicum aan Anne om een beachsetje te passen. Ze voelt meteen nattigheid, omdat de trainer erop aandringt dat ze zich in haar eentje omkleedt in het wc-hokje van het scheidsrechterslokaal in plaats van de dameskleedruimte. “Onder de deur zag ik zijn telefoon voorbijkomen”, vertelt ze. “Ik heb hem er meteen op aangesproken, maar hij zei dat 'ie het heel erg vond dat ik zo over hem dacht en beweerde dat het zijn schoen was. Ik voelde me best wel bang. Vanuit de sporthal heb ik papa en mama gebeld.”
Moeder Jolanda schrikt van het telefoontje maar blijft rustig. “Ik ben er direct naartoe gegaan”, blikt ze terug. “Daar heb ik de trainer gevraagd wat er aan de hand was en hem op zijn gedrag aangesproken. Hij ontkende alles, maar aan de reactie van Anne kon ik opmaken dat hij loog.” Nog die avond houden agenten de trainer staande en nemen al zijn gegevensdragers in beslag. Op zijn smartphone vindt de politie naaktopnamen van meerdere jonge volleybalsters. De beelden kopieerde de dader naar zijn laptop. Het is de verwachting dat daar nog veel meer opnamen opstaan, maar de man van achterin de twintig weigert zijn wachtwoord te geven. Het lukt het forensisch instituut vooralsnog niet om de computer te kraken.

Taboe
Voor Anne breekt een periode van angsten aan. Ze durft niet alleen thuis te zijn en is vaak bang. Omkleden op een andere plek wordt een uitdaging. In eerste instantie gelooft men het verhaal van Anne niet. In de periode daarna en na de rechtszaak wordt het voorval bij haar club en binnen haar team doodgezwegen. “Niemand zei er iets over”, baalt Anne. “Net alsof het niet gebeurd was. Het werd compleet genegeerd. Het was een groot taboe om erover te praten. Daar heb ik veel verdriet om gehad.”
Dat is ook iets dat Jolanda verbaast. “We kregen letterlijk het advies van NOC*NSF om het stil te houden”, legt ze uit. “Ze waarschuwden ons voor een vreselijk traject waar we niet aan moesten beginnen. Als we het aan zouden kaarten bij de NeVoBo (Nederlandse Volleybalbond, red.) dan konden we zelfs aangeklaagd worden wegens smaad. Daar schrok ik echt van. 'Holy shit', dacht ik. Wij zijn de slachtoffers maar worden weggezet als de boeman. Tegelijkertijd dacht ik: 'dit gaat mijn dochter niet gebeuren'. Ze hadden toch echt de verkeerde voor zich. Zo zijn we in de vechtmodus terechtgekomen.”
Van de ongeveer 1.800 meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de afgelopen twintig jaar komt de zaak van Anne slechts als een van de weinige door bij het Instituut Sportrechtspraak. De familie krijgt veel steun van volleybaltrainer Ger van Heugten van talentenschool Volleybal Brabant. “Zonder hem weet ik niet wat we hadden moeten doen”, geeft Jolanda aan. “We zijn hem heel erg dankbaar.”
In diezelfde tijd werkt oud-politicus Klaas de Vries (PvdA) aan een onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. “Een van de conclusies uit het rapport is dat er zo weinig meldingen doorkwamen vanwege het meldpunt van NOC*NSF zelf”, vervolgt Jolanda. “Gelukkig heeft de organisatie de adviezen ter harte genomen en is er gestart met een verbetertraject. Tegenwoordig is er een meldplicht voor clubs.”

'Bespreekbaar maken'
Toch is er nog een wereld te winnen. Dat is voor Anne reden om met haar verhaal naar buiten te treden. “Zolang de doofpot bestaat, wordt dit foute gedrag niet aangepakt”, stelt ze. “Trainers weten dat ze zo goed als vrij spel hebben. Daarom hoop ik door te vertellen wat ik heb meegemaakt, het onderwerp bespreekbaar te maken. Als er signalen zijn, geef dit dan door aan een vertrouwenspersoon. Die kan er misschien niet direct iets mee, maar bij meerdere tekenen kan er actie ondernomen worden. Als er niets uitkomt, betekent het niet dat er niets gebeurd is.”
Zondag 12 mei neemt Anne samen met haar moeder plaats aan tafel tijdens het Framed Festival op Papendal. De organisatie ligt in handen van stichting De Stilte Verbroken van Renald Majoor. De oud-profvoetballer werd op 12-jarige leeftijd als jeugdlid van Vitesse Arnhem aangerand door zijn teamleider. Twee jaar geleden kwam hij daarmee naar buiten en nu is zijn doel het misbruik in de sport tegen te gaan. Anne helpt daarbij door die dag haar verhaal te doen. Dit doet ze onder het motto: 'healing happens when you accept that you deserve better and are ready to take action'; genezing vindt plaats wanneer je accepteert dat je beter verdient en klaar bent om actie te ondernemen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties