Zeeland

Zeelands bedrijf ontwikkelt Gered + Gerookt: smaakmaker van afgekeurde groente

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Jolanda Nooijen van Compliment BV en streekwinkel Hof Van Zelland ontwikkelt samen met voedselontwerpstudio de Smakerij een smaakmaker op basis van gerookte tuinbouwreststromen. Daarvoor krijgen deze ondernemers van de regionale samenwerking Agrifood Capital een zogeheten zaaigeldsubsidie. Met deze ondersteuning gaan ze aan de slag met grootschaliger productie en marktintroductie.

‘Afval’ roken en verwerken tot smaakmakers
Het roken van groentereststromen en het verwerken in sausen is een innovatieve manier om ‘afval’ te verwerken. De meeste afgekeurde groenten komen in de soep terecht. De Smakerij en Compliment BV willen met streekproduct Gered + Gerookt laten zien dat er meer mogelijkheden bestaan om deze reststromen te benutten. Daarnaast is dit product vernieuwend in de productgroep sauzen en smaakmakers. “Hoewel het sausschap uitgebreid is, lijken de meeste producten op elkaar. Er zijn namelijk veel sausen op basis van mayonaise en tomaat. En dat terwijl er zoveel meer lekkere groenten zijn om saus van te maken.”

Start-up van HAS-studenten
De Smakerij is een ‘start-up’ bedrijf van de twee HAS-hogeschoolstudenten Larisse Blok en Berber Galema. Galema ontwikkelde eerder voor haar afstudeeropdracht samen met Nooijen en twee andere Landerdse ondernemers Goodpie, een cakeje voor onderweg op basis van tuinbouwreststromen. Tijdens dit project stelden de studenten ook het concept Gered + Gerookt voor, dat de Smakerij en Compliment BV nu met behulp van het zaaigeld van Agrifood Capital verder gaan ontwikkelen.

Ook een idee voor een Agrifood-project? Neem dan contact op via michiel.ytsma@landerd.nl of 0486-458161. Meer informatie: www.agrifoodcapital.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties