Zeeland

Zeelander Ben van der Walle tussen tonpraot-toppers in Uden

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Een langgekoesterde wens van Ben van der Walle, namelijk meedoen met de beste Brabantse tonpraoters, gaat in vervulling. De Zeelander treedt zaterdagavond 14 oktober op in Eigen Herd in Uden.

Al 35 jaar is Ben present op de jaarlijkse pronkzitting in zijn woonplaats Zeeland. In de beginjaren deden hij en zijn vrouw Fien mee in een cabaretgroep van buurtschap 't Oventje, later als duo met Fien en nog weer jaren later ging hij solo als tonpraoter. Ieder jaar werd er een typetje gecreëerd, zoals een treinmachinist, boerenzoon of vrijgezel. "De typetjes die ik speel zijn wars van politiek of hoog intellect, ze maken zichzelf belachelijk en dat is juist wat het publiek wil", zegt Ben. "Wanneer ik in de huid kruip van zo'n persoon, ben ik die op dat moment ook. Ik zeg dingen die ik normaal niet zou zeggen. Ze zijn vaak wat ruwer in de mond en op het randje".

Volgens Ben moet je het publiek meenemen in je verhaal, je moet het voor hen visueel maken. Je moet ook bij het typetje blijven en niet alleen maar losse moppen vertellen. "In mijn vorige buut had ik een mooie woordspeling ingebouwd. Iets waar even over nagedacht moest worden. En wat bleek? Hij sloeg helemaal niet aan, ik heb het nog op verschillende plaatsen geprobeerd maar allemaal met hetzelfde resultaat. Een buut moet laagdrempelig zijn", zegt Ben. De buuts die hij brengt zijn niet aan een bepaalde plaats gebonden. Hierdoor was het mogelijk dat hij ze in de regio kon brengen voor verenigingen en bedrijfsfeesten.

Dat Ben aan de weg timmerde bleef niet onopgemerkt bij Maarten de Groot, die al jaren tonpraotersavonden organiseert in Brabant en Limburg. Maarten heeft alle toppers van Brabant in zijn portefeuille, zoals Andy Marcelissen, Jan Strik, Frans Bevers en Berry Knapen. Enkele van hen staan zelfs in het theater.

Zaterdagavond debuteert Ben van der Walle tussen bekende tonpraoters als Jan Strik, Frans Bevers, Hans Eijkemans, Rien Bekkers en Koop Drost. Het programma heet Lachen in Den Herd en begint om 20 uur. Kaarten zijn te reserveren via 0413-264593.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?