Zeeland

Supermarkteigenaar John Eijsermans van Jumbo Zeeland

'Zeeland moet zijn regiofunctie behouden'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - John Eijsermans van Jumbo Eijsermans in Zeeland is een van de tegenstanders van de komst van een Aldi naar Reek. Zijn belangrijkste drijfveer is het behoud van de regiofunctie die Zeeland nu heeft voor omliggende plaatsen en toeristen. "We hebben een mooie balans in ons dorp met supermarkt Jumbo en discounter Aldi", vindt hij. "Daar profiteren alle ondernemers van, want met z'n allen samen hebben we echt iets te bieden. Mocht de Aldi hier vertrekken omdat in Reek een nieuwe vestiging komt dan verliezen wij een belangrijk deel van onze aantrekkingskracht als dorp."

De problemen die Eijsermans heeft met de komst van Aldi naar Reek komen naar eigen zeggen voor tachtig procent overeen met die van Huub Christiaens van Albert Heijn Schaijk. "Daarnaast heb je de Zeelandse belangen nog", legt hij uit. "Aldi heeft in het verleden de mogelijkheden onderzocht om op de huidige locatie in het centrum van Zeeland uit te breiden. Er is een ontwikkeling mogelijk waarbij de discounter op zijn huidige plek een grotere winkel kan krijgen. Ook het parkeerprobleem wordt dan opgelost, want in dat plan is voldoende ruimte om extra parkeerplaatsen te realiseren. Die optie ligt nog steeds op tafel."
Eijsermans moet er niet aan denken dat de Aldi uit Zeeland vertrekt. "Stel dat die discounter verdwijnt en er komt een andere supermarkt voor in de plaats", voorspelt hij. "Daar zit niemand op te wachten, want dan heb je alleen maar meer van hetzelfde. Je wil juist een divers aanbod om je dorp aantrekkelijk te houden in de regio. Door die verscheidenheid profiteren de Zeelandse ondernemers van elkaar. Daar komt nog bij dat de gemeente Landerd dan te veel vierkante meters supermarktoppervlakte heeft."

Winkel in Reek
Een winkel in Reek is volgens Eijsermans niet ondenkbaar. "Daar zijn zeker mogelijkheden voor", stelt hij. "Je kunt bijvoorbeeld een voorziening meenemen in de nieuwe sport- en spelaccommodatie op het terrein van Achilles Reek of kijk naar de locatie die Tennisvereniging Reek achterlaat. Daarbij is het belangrijk dat je kijkt naar de behoefte van het dorp. Een kleinschalige winkel zoals een Spar zou daar prima passen, zodat mensen toch hun boodschappen kunnen doen. Het lijkt wel of iedereen vergeten is dat die mogelijkheid ook bestaat. Je hoort er niemand over. Ik denk dat zoiets veel beter zou passen bij Reek: in het centrum, op loopafstand en het sluit aan bij de behoeftes binnen het dorp."

Leefbaarheid
Een van de argumenten die gebruikt wordt om de Aldi in Reek te krijgen, is dat het de leefbaarheid van het dorp vergroot. "Daar ben ik het niet mee eens", vertelt Eijsermans. "Vanuit de kern van het dorp loop je met je rollator niet zomaar naar het weiland waar de discounter komt. Dat is een flinke afstand. Daarnaast draagt de Aldi niks bij aan de leefbaarheid. Ze gaan de voetbalclub niet sponsoren. Ook is er in de winkel geen koffiehoekje waar mensen elkaar treffen. Dat wordt echt overschat. Ik snap dat ieder dorp opkomt voor zijn eigen belangen. Dat doen wij ook. Het is belangrijk dat je wel gaat voor iets dat aansluit bij de lokale behoeftes én op een passende locatie."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties