Zeeland

‘De Maashorst is van ons allemaal’

Zeeland massaal in verzet tegen wisent en tauros

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Inwoners van Zeeland verzetten zich massaal tegen de aanwezigheid van wisenten en taurossen in De Maashorst en de gevolgen daarvan voor de diverse gebruikers van het natuurgebied. Een delegatie, die vele honderden bezorgde burgers, buurtschappen en organisaties uit Zeeland vertegenwoordigt, overhandigde dinsdag een brief aan wethouder Ben Maathuis en sprak haar ongenoegen uit over de toegankelijkheid van De Maashorst en de angst die er onder de bevolking leeft voor de grote grazers. “Geef De Maashorst weer terug aan de bewoners.”

De ontwikkelingen in natuurgebied De Maashorst zijn recentelijk onderwerp van discussie geworden. “Inwoners van de gemeenten waarin De Maashorst ligt zijn bezorgd en verontrust”, geeft woordvoerder Egbert van Hout aan. “De toegankelijkheid van het gebied staat ter discussie en de communicatie over de plannen met en voor De Maashorst is onvoldoende om te zorgen dat bij iedereen duidelijk is wat er te gebeuren staat.”

Zeeland Samen Sterk
Vertegenwoordigers van Zeelandse verenigingen, bewoners aan de rand van het Maashorstgebied in Zeeland en andere verontruste dorpelingen hebben elkaar gevonden en steun gezocht bij burgerinitiatief Zeeland Samen Sterk (ZSS). De bereikbaarheid van De Maashorst, de verbinding van het dorp met het natuurgebied, is een van de speerpunten van ZSS. De initiatiefgroep voelt zich om die reden zeer betrokken bij de zorgen die er bestaan over De Maashorst.

‘Weg met wisent en tauros’
Egbert van Hout, die vanavond (9 februari) ook gaat inspreken bij de gemeenteraad, legt uit waarom veel Zeelanders verontrust zijn. “De Maashorst wordt, zo is in 2002 door de gemeenten Oss, Bernheze, Landerd en Uden afgesproken, ontwikkeld tot een gebied voor natuurontwikkeling met ruime mogelijkheden voor recreatie en toerisme. De nieuwste ontwikkelingen zijn daarmee in tegenspraak. Door de komst van grote grazers als de wisent en tauros zijn grote delen van De Maashorst niet meer toegankelijk voor mensen. Daarom vinden wij dat de grote grazers uit De Maashorst dienen te verdwijnen. Er zijn aanzienlijke beperkingen voor ruiters, voor mountainbikers, maar ook voor fietsers en wandelaars. Grote rasters maken het gebied moeilijk toegankelijk, grote delen zijn met schrikdraad ontoegankelijk gemaakt voor de bezoeker. Daarbij is vooral verontrustend dat veel inwoners van het gebied rondom De Maashorst door de komst van de grote grazers zelfs het gebied niet meer in durven. Een aantal incidenten met de wisenten ligt daar onder meer aan ten grondslag.”

‘Gebrekkige communicatie’
Aan de rand van De Maashorst zijn allerlei voorzieningen getroffen, wandel- en fietsroutes zijn gelegd. Die leiden bezoekers niet het gebied in, maar houden hen aan de rand van het gebied. Van Hout: “Het gebrek aan duidelijke communicatie met de inwoners is er oorzaak van dat ze geconfronteerd worden met ontwikkelingen die zij ongewenst achten. Stukje bij beetje zien zij de mogelijkheden om te genieten van het gebied, in welke vorm dan ook, verloren gaan. Een ongezonde ontwikkeling, die ervoor zorgt dat er steeds minder draagvlak is voor het natuurgebied. En waar de mensen uit de directe omgeving er niet meer achter staan, verliest De Maashorst steeds meer aan betekenis.”

Lees ook:
* www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-oss-uden/landerd/zeeland/390-handtekeningen-tegen-grote-grazers-proef-is-mislukt
* www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-oss-uden/landerd/natuur-beleven-column-theo-van-duren 
* www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-oss-uden/landerd/de-maashorst-is-van-ons-allemaal

|Doorsturen

Rudy

2017-02-09 20:16:53

Je moet toch net zo kunnen recreëren als voorheen. Dus De Maashorst net zo open als voorheen. Kan dit niet met de grote grazers dan maar zonder. Proef was tot 1 maart, dus gewoon 1 maart De Maashorst weer open. Veiligheid kunnen ze niet geven, dus de grote grazers moeten dan maar gewoon weg.

Frans Henderikx

2017-02-11 17:03:56

Ook in de natuurgebieden van Weert (Kempenbroek) is er veel weerstand tegen de Tauros. Al sinds 2012 in gesprek met ARK, over onze zorgen. Tauros en mens samen is (te) riskant.

Afgelopen week bleek dat de Belgische kant van de grens, de Tauros niet meer toelaat !

Wij begrijpen de zorgen bij jullie heel goed.

Succes met het opkomen voor de veiligheid en toegankelijkheid van het gebied. Doen wij hier ook...

Frans Henderikx

Dorpsraad Stramproy

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?