Zeeland

Eén jaar dagbesteding (kom maar) Achterum Zeeland

'We bekijken per keer per persoon waar behoefte aan is'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Een jaar geleden opende dagbesteding (kom maar) Achterum voor het eerst de deuren bij Compostella in Zeeland. Twee weken later gingen diezelfde deuren vanwege corona voor onbepaalde tijd weer dicht. Na een herstartperiode vanaf juni is de dagbesteding sinds september weer vijf dagen per week open. Ondanks de beperkingen is het eerste jaar succesvol verlopen.

Achterum is een plek voor mensen waarvan de lichamelijke en/of geestelijke gesteldheid achteruitgaat of mensen die behoefte hebben aan meer sociale contacten. “En ook om de zorgtaken van de mantelzorgers te verlichten”, vertelt Evelien Nabuurs. “Daarom was die eerste lockdown ook zo'n pittige periode. Nu zijn ze vijf dagen per week welkom. We zijn elke werkdag open van 10 tot 16 uur.”

Onderdeel gemeenschap
Sinds een halfjaar zit Achterum in het voormalige restaurant van Compostella. “Het is een prachtige ruimte met veel daglicht en een tuin voor de deur”, beschrijft Evelien, “maar we blijven natuurlijk niet de hele dag binnen. We gaan juist zoveel mogelijk op zoek naar verbinding. Niet alleen binnen Compostella, maar met de hele Zeelandse gemeenschap. Onlangs zijn bijvoorbeeld de kinderen van de peuterspeelzaal hier geweest om lekker buiten in de tuin spelen. De ouderen genieten daar echt van.”

Activiteiten
Regelmatig maken de begeleiders een wandeling met de deelnemers. “Even naar de markt of de winkel”, vertelt Cindy Bergmans. “Het is leuk voor onze cliënten als ze dan een bekende tegenkomen. Dat zou anders niet gebeurd zijn. We bekijken per keer per persoon waar behoefte aan is. Heeft iemand zin om te tuinieren? Dan pakken wij een schoffel of een hark erbij. Wil iemand schaken? Dan zoeken wij iemand om mee te spelen. Het is echt niet zo dat we een verplicht programma hebben waar iedereen aan mee moet doen. Integendeel juist: we bekijken het per individu, naar wat diegene leuk vindt en vroeger graag deed.”
Door de coronamaatregelen zijn de mogelijkheden enigszins beperkt. “De lijntjes met Compostella zijn kort, maar op dit moment kiezen we ervoor om onze deelnemers niet te veel met de bewoners te mengen om een virusuitbraak te voorkomen”, legt Cindy uit. “Daarom staat het activiteitenprogramma voorlopig ook op een laag pitje. In de nabije toekomst willen we veel meer de samenwerking opzoeken. Met Compostella, maar bijvoorbeeld ook met Zorgcoöperatie Zeeland en andere partijen in het dorp.”
Een van de gasten is mevrouw Van de Ven. Ze komt al ruim een halfjaar bij Achterum. “Tot op heden bevalt het prima”, lacht ze. “Ik kom twee keer in de week van 't Uiventje naar hier. Er is van alles te doen. Handwerken doe ik graag, maar het is ook leuk om af en toe in de tuin bezig te zijn.”

Op de koffie
De familie van de deelnemers wordt overal nauw bij betrokken. Ze ontvangen berichtjes en foto's van mooie momenten op een dag via de app Familienet. Omgekeerd kan de familie ook beelden delen die op de dagbesteding bekeken kunnen worden om herinneringen op te halen. “Dat is heel waardevol”, zegt Evelien.
Toch weten veel mensen niet dat dagbesteding (kom maar) Achterum bestaat. “Of ze zijn er nog niet mee bezig”, denkt Evelien, “terwijl wij ervaren hoeveel plezier het onze deelnemers doet en hoeveel verlichting het de mantelzorgers biedt. Ze moeten vaak toch even een drempel over. Daarom nodigen we mensen graag uit om een keer op de koffie te komen en zelf de sfeer te proeven.”
Je kunt bij Achterum terecht via een wmo-aanvraag. Ook particulieren zijn van harte welkom. Tijdens hun bezoek kunnen deelnemers naar wens gebruikmaken van lunch of diner. Mensen uit de wijde omgeving zijn welkom om een of meerdere dagen per week te komen. “De bezoeker staat centraal”, herhaalt Cindy. “Alle wensen zijn bespreekbaar. Samen kijken we wat het beste past.”

Heb je belangstelling? Neem contact op met Evelien Nabuurs via evelien.nabuurs@brabantzorg.eu of bel op werkdagen tijdens de openingstijden direct naar de dagbesteding op 06-82896819. Een keertje binnenlopen mag ook. Er is een aparte ingang aan de Kerkstraat, vanaf waar je via de tuin zo de ruimte van Achterum inloopt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties