Zeeland

Eureka Logistiek zet deuren nieuwbouw open

'Voor ieder transportprobleem bestaat een passende oplossing'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Voor ieder transportprobleem bestaat een passende oplossing. Met die gedachte is Geert van Dongen in 1997 gestart met Eureka Logistiek. Het bedrijf begon bij zijn woning aan de Langenboomseweg in Zeeland en bleef gestaag groeien. Vorig jaar betrokken Geert en zijn zoon Mark, die inmiddels ook in het bedrijf werkt, een nieuw pand op industrieterrein Voederheil. Met trots nodigen ze mensen uit om hun bedrijf en de nieuwbouw te komen bewonderen tijdens de open dag op zaterdag 14 september. Belangstellenden zijn tussen 16 en 19 uur van harte welkom aan de Landweer 32.

Geert heeft altijd in de transportwereld gezeten. Eind jaren negentig besluit hij zijn kennis en expertise op een andere manier in te zetten. Hij schaft een bestelbusje aan en begint voor zichzelf. “In die tijd stond het koerierswerk echt nog in de kinderschoenen”, blikt hij terug. “De eerste jaren deed ik alles zelf. Op een gegeven moment groeide de vraag. In eerste instantie heb je dan af en toe een invaller die ook voor je rijdt. Na verloop van tijd wordt zo iemand een vaste chauffeur en neem je er ook een autootje bij. Zo is de groei ingezet: vraag en aanbod.”

Maatwerk
Na een kleine tien jaar wil Geert verder groeien. “Ik heb bewust een paar wagens, chauffeurs en werk van iemand anders overgenomen”, licht hij toe. “En toen kwam in 2008 de crisis er tussendoor. Met de nodige creativiteit hebben we ons hoofd boven water weten te houden. Achteraf gezien is het voor Eureka Logistiek misschien zelfs wel goed geweest. We legden de focus op maatwerk en kwaliteit, niet op bulktransport. Daar zit voor ons de uitdaging: service op maat. Wij doen het liefst dingen die een ander bedrijf niet kan, durft, mag of wil. Voor ieder transportprobleem bestaat een passende oplossing.”

Lucht- en zeevracht
Geert heeft veel kennis over lucht- en zeevracht. “Dat is een speciale tak van sport”, zegt hij. “Voor onze klanten importeren we veel goederen uit China, Korea, Pakistan en de Verenigde Staten. Ook helpen we bij export. Meestal gaat het over deelladingen, maar soms ook volle containers. De boten komen veelal binnen in Rotterdam. Daar worden de spullen tijdelijk opgeslagen. Intussen handelen wij alles af voor de klant, zaken als de inklaring van de goederen en btw-verrekening. Zodra de lading vrij is gegeven, zorgen wij dat hij bij de klant geleverd wordt. Wij begeleiden van deur tot deur. Via de lucht komen de meeste ladingen op Schiphol terecht. Het importproces is verder hetzelfde.”

'Hollen en stilstaan'
Sinds september 2010 krijgt Geert hulp van zoon Mark. “Het was nooit de bedoeling dat ik per se in het bedrijf erbij zou komen”, vertelt Mark. “Ik ben gestart als chauffeur voor ritten in binnen- en buitenland. Twee jaar geleden ben ik mee gaan helpen op kantoor en zit ik minder op de wagen. Sinds een jaar werk ik als planner en spring ik alleen bij als het echt nodig is. Dan rijd ik korte ritjes.”
De reden dat Mark zo hard nodig is op kantoor is omdat het een stuk drukker is geworden. “Drie jaar geleden reden we nog met twee à drie vrachtwagens”, weet hij. “Nu zijn dat er zes à zeven. Er is meer werk, waardoor de planning een grotere uitdaging wordt. Je moet weten waar iemand is en waar hij naartoe moet. We kunnen ineens een piekmoment krijgen. Dan moet je snel kunnen schakelen. Het is hollen en stilstaan. Gelukkig is tegenwoordig veel geautomatiseerd en hoeft de planning niet meer op een whiteboard zoals twintig jaar geleden.”

'Kijkje nemen'
Eureka Logistiek is gestart in het huis van Geert en zijn vrouw. Een kantoortje van twee bij drie meter. Na zo'n tien jaar is het bedrijf verplaatst naar de garage, waar twee werkplekken werden ingericht. Met de huidige groei was een nieuwe plek zeer gewenst. In november 2018 is Eureka Logistiek verhuisd naar Landweer 32 op Voederheil in Zeeland. Het pand is modern en energieneutraal met een warmtepomp en zonnepanelen. “We zijn niet aangesloten op gas en wekken onze eigen stroom op”, zegt Geert met gepaste trots. “Vaak kregen we de vraag wanneer men een keer kon komen kijken. Daarom houden we zaterdag 14 september van 16 tot 19 uur een open dag. Heel informeel, gewoon gezellig. Wij zijn er uiteraard, ook het personeel is aanwezig. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties