Zeeland

Jubileumweekend verplaatst naar 2021

Van Prikkehei tot D'n Dries: zestig jaar VV VCO op 't Oventje

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - VV VCO op 't Oventje is een club die al zestig jaar middenin de gemeenschap staat. Het begon begin jaren zestig met de Prikkehei, een veldje in de bossen waar de eerste wedstrijden werden gespeeld. Inmiddels is sportpark D'n Dries al lange tijd de vertrouwde thuishaven van de Zeelandse voetbalvereniging. De club had het jubileum aan het einde van het vorige seizoen graag met de leden willen vieren, maar covid-19 gooide roet in het eten. In goed overleg is besloten de festiviteiten een jaar op te schuiven naar het weekend van 11, 12 en 13 juni 2021.

Jan van den Brand, Kirsten van Dongen, Richard Vissers en Harrie de Groot.

Lid van het eerste uur is Harrie de Groot. Sterker nog: hij is in 1960 een van de oprichters van VCO. Vijf jaar lang zit hij in het bestuur. Ook na die tijd blijft hij zich inzetten voor de verenging. Hij weet nog veel leuke anekdotes te vertellen uit de begintijd. Het voetbalveld lag in het bos, er waren amper omkleedvoorzieningen en café 't Oventje diende als clubhuis. "De scheidsrechter mocht bij Piet Laarakkers omkleden", weet hij nog. "De spelers gebruikten een kippenhok."

Opbrengsten
Zelf heeft Harrie niet veel gevoetbald. Hij zette zich op andere manieren in voor VCO, bijvoorbeeld als grensrechter van het eerste elftal. Daarnaast heeft hij zich altijd bezig gehouden met manieren om geld op te halen voor de vereniging. Zo hielp hij onder meer met het ophalen van oud papier. Samen met Antoon van den Brand sloeg hij het verzamelde papier op bij Martien Martens. Daar moest het door een klein varkensdeurtje in de zijkant van het huis naar binnen gepropt worden. Harrie gooide het papier naar binnen en Antoon stapelde het op. Zodra het papier opgehaald werd, kroop Antoon weer naar binnen en gaf hij Harrie de stapels aan. Vaak omringd door tientallen muizen.
Ook de selectiespelers droegen begin jaren zestig hun steentje bij als het ging om de club financieel te helpen. Toen boer Embregts ernstig ziek was, bood het bestuur van VCO aan om tegen een kleine vergoeding te helpen met het uitdunnen van de bieten. Zo kwam het dat enkele dagen later een flink aantal leden in de Houtvennen bezig was.

Voetbaltoto
Een belangrijke bron van inkomsten was de voetbaltoto. Die heeft Harrie in 1965 mee opgezet. "Dat was echt iets aparts", vertelt hij. "Wij hadden heel veel deelnemers. We bleven niet alleen op 't Oventje, maar we verkochten ook formulieren op het werk, in Zeeland en in de Bitswijk Uden. Zo kregen we heel veel deelnemers. We waren de club met de meest verkochte totoformulieren in Oost-Brabant. Alle vrijwilligers leverden de bedragen bij mij in en ik bracht het naar Herpen. Dat was een hele organisatie, maar het was een flinke financiële steun voor de vereniging. Iemand uit Uden heeft zo via ons zelfs een keer tachtig duizend gulden gewonnen. Daar was hij ons heel dankbaar voor, want als wij niet op eigen initiatief langs de deuren waren gegaan dan had hij nooit meegedaan."
Harrie houdt zich elf jaar bezig met de organisatie van de voetbaltoto. Daarna geeft hij het stokje door. Vanuit de supportersvereniging werd later ook nog een blinde poule georganiseerd. "Dat leverde ook best aardig op", vervolgt Harrie. "Wie de goede uitslag had, won de pot. De rest was voor de vereniging. We hebben ons op allerlei manieren ingezet. Vanaf 1983 komt daar de grote rommelmarkt bij."

Kampioenschap 1965
Het vijfjarig bestaan van VV VCO wordt opgeluisterd met een kampioenschap, notabene tegen buurman Festilent. "Ja, dat was mooi", zegt Harrie lachend. "Het beslissingsduel werd op neutraal terrein afgewerkt, bij SES in Langenboom. Er kwamen heel veel toeschouwers op af. In Zeeland stond alles al klaar: de koffie, de broodjes. Door een doelpunt van Tonny van den Acker konden wij echter in parade naar huis. Dat feestje is goed gevierd."

Middenin samenleving
VCO is altijd een club geweest die middenin de samenleving heeft gestaan en die bijdraagt aan de leefbaarheid van het buurtschap. Dat was bij de oprichting in 1960 al het geval en anno 2020 nog steeds. Dat is iets wat voorzitter Jan van den Brand onderschrijft. "We krijgen veel steun en medewerking van onze leden om de club draaiende", vindt hij. "Alles wordt netjes bijgehouden: de velden, de kantine, de kleedlokalen. De vijver op 't Oventje is niet zo groot, dus we hebben altijd te maken met import. Dat kan zijn omdat ze hier verkering hebben of vroeger woonden. Al die leden hebben binding met onze club en voelen iets voor VCO. Mensen zijn hier vaak lang lid. Ze vertrekken niet zomaar."
Jan is al de nodige jaren voorzitter. "Toen ik het overnam waren de voorzieningen minimaal", blikt hij terug. "We zijn blijven vernieuwen. Dat doen we nog steeds. Onlangs hebben we nieuwe kleedlokalen gezet. Een van onze belangrijkste taak als bestuur is om ook het voetbal te vernieuwen en verbeteren. Daar kom je alleen niet altijd aan toe vanwege de vele nevenzaken. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de privacywet een paar jaar geleden. Nu zitten we met corona. Dan kom je handen tekort hoor. Tel daarbij op dat we vijf jaar geleden in een tijdsbestek van een paar maanden twee bestuursleden zijn verloren. Dat was echt een aderlating voor ons. Gelukkig zijn er dan altijd leden die opstaan en hun verantwoordelijkheid pakken. Daarom is VCO zo'n fijne en hechte vereniging."

Feest
Het was de bedoeling om het vorige seizoen af te sluiten met een spetterend feestweekend ter ere van zestig jaar VV VCO. De datum was geprikt en de plannen lagen klaar. Toen kwam corona om de hoek. "Lange tijd zijn we positief gebleven", vertelt bestuurslid Richard Vissers namens de jubileumcommissie. "Op een gegeven moment hadden we in de gaten dat het niet de goede kant opging. Alle evenementen tot september werden afgelast. Dat betekende geen rommelmarkt, maar ook geen jubileumweekend. Dat was best een tegenvaller. We waren al geruime tijd bezig met de organisatie en bijna alles was rond: de band, de tent, andere activiteiten."
Alle betrokken partijen reageerden welwillend over het verplaatsen van het feestweekend. Omdat de tijden onzeker zijn is het een seizoen verschoven. "We gebruiken de eerder gemaakte plannen als blauwdruk voor volgend jaar", stelt Richard. "De datum is inmiddels geprikt. Vrijdag 11 juni is er een jubileumavond, zaterdag 12 juni een jeugddag en een feestavond en zondag 13 juni is er een activiteit met het buurtschap. We maken er een feestelijk weekend van."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties