Zeeland

Jack van Bommel uit Zeeland over zijn opmerkelijke carrièreswitch

Van automonteur naar auteur

Door Siem van Merwijk

ZEELAND - Automonteur Jack van Bommel werd afgelopen zomer uitgedaagd door zijn familie om een kinderboek te schrijven. Vrij uniek, aangezien Jack niet echt een lezer is en nog nooit eerder wat had geschreven. Toch besloot hij de uitdaging aan te gaan en wonderbaarlijk genoeg vond Jack hierbij zijn nieuwe roeping. Dit resulteerde in het kinderboek De Vlucht van Troetel, wat 13 december verscheen.

"Vooraf had ik natuurlijk nooit kunnen bedenken dat het zo zou lopen, maar ik vind het helemaal geweldig", zegt de enthousiaste automonteur. Afgelopen zomer zat hij zoals wel vaker samen met zijn gezin in de tuin muziek te luisteren. Toen de band Kane voorbijkwam vroeg Jack zich hardop af: "Die zanger Dinand Woesthoff, wat doet hij nu eigenlijk?" Zijn vrouw Wilma vertelde hem toen dat Woesthoff niet meer actief is als zanger van Kane, maar zich is gaan richten op de kinderboeken van Woezel & Pip. Deze verhalen zijn ooit bedacht door zijn vrouw Guusje Nederhorst, die in 2003 overleed. Jack reageerde: "Kinderboeken schrijven, dat kan toch iedereen? Hoe kun je daar nu weer je beroep van maken?" Zo ontstond de uitdaging van zijn gezin. "Mijn vrouw en zoon antwoordden direct dat als het zo makkelijk was, ik het zelf maar eens moest doen."

Handgeschreven
Vrijwel direct daarna besloot Van Bommel de uitdaging aan te gaan, de pen op te pakken en wat korte kinderverhalen te schrijven. Zonder dat iemand daarvan wist. "Tijdens mijn wandelingen met de hond en op de fiets naar het werk liet ik mijzelf inspireren door de natuur en omgeving. Eenmaal onderweg kreeg de fantasie de vrije loop en kon ik verhalen bedenken. Wat er dan precies gebeurt, is onmogelijk te beschrijven. Het lukte me gewoon ineens", vertelt Van Bommel, die zelf nog steeds verbaasd is over zijn verborgen talent.
Binnen de kortste keren had hij namelijk vijftig korte verhaaltjes geschreven. "Allemaal met de hand, want ik ben niet zo handig met een computer." De korte verhaaltjes liet hij alleen lezen aan zijn vrouw Wilma, die hierdoor ook erg enthousiast werd. Daarom besloot Jack zichzelf nog maar eens uit te dagen. "Ik dacht: als de verhaaltjes zo goed lukken, waarom dan geen boek?"

De Vlucht van Troetel
Deze uitdaging bleek een schot in de roos. Geïnspireerd door het vliegtuig dat op de rotonde voor Vliegbasis Volkel staat, bedacht Van Bommel het boek De Vlucht van Troetel. "Het boek gaat over een jongen, Tim, die in een afgezonderd grasveld een vliegmachine ziet staan. Vanuit daar gaat hij op onderzoek uit. Hierin treft hij Guus, die eveneens een uitzonderlijke wens heeft. Met hem ontstaat een bijzondere vriendschap. Ze gaan samen op avontuur en maken geweldig mooie, maar ook spannende dingen mee."
Dit boek wilde Jack maar al te graag uitgeven en zodoende onderzocht hij zijn opties. "Na wat speurwerk kwam ik terecht bij Boekscout. Zij geven beginnende schrijvers wat vaker een kans, dus ik besloot het naar hen te sturen." Dit ging niet zomaar, want Jack had zijn tachtig pagina's tellende boek namelijk volledig met de hand geschreven. Het was dus niet digitaal beschikbaar. "Hier ben ik Ilonka Pennings enorm dankbaar voor. Zij heeft het gehele boek gecontroleerd op spelling en zinsbouw. Daarnaast heeft ze het boek volledig gedigitaliseerd zodat het naar de uitgever verstuurd kon worden."

Magisch verhaal
De uitgever nodigde Van Bommel uit voor een auteursmiddag waarop de beoordeling van zijn boek bekend gemaakt werd. De uitgever noemde De Vlucht van Troetel 'een magisch verhaal waarin fantasie en werkelijkheid nauw met elkaar worden verbonden'. Volgens Van Bommel een van de mooiste complimenten die hij ooit heeft gehad. "Toen ze me vervolgens ook nog zeiden dat ze het boek graag wilden uitgeven, kon mijn geluk al helemaal niet op."
Zo was binnen de kortste keren het verhaal en de uitgever geregeld. Slechts één ding knaagde nog aan Van Bommel. "Bij een kinderboek horen natuurlijk tekeningen, maar die had ik nog niet. Bij mijn zoektocht naar een tekenaar kwam ik uit bij Dorine Rikken. Zij is een geweldige kunstenares die ik ken via mijn vrouw. Met haar heb ik erg prettig samengewerkt. We waren het vrijwel altijd eens over welke momenten uit het boek een tekening verdienden. Het resultaat vind ik dan ook geweldig!"

Verrassende overstap
Dat het allemaal zo zou lopen had de automonteur uit Zeeland vooraf niet durven dromen. "Niemand had dit verwacht denk ik. Laatst kwam een bekende naar me toe die zei dat hij al vijf keer had gehoord over mijn boek, maar het voor de zekerheid toch van mij zelf wilde horen. Dat zegt genoeg over hoe verrassend de overstap is." Jacks vrouw Wilma is overigens niet gefrustreerd dat hij haar uitdaging met groot succes, en misschien wel gemak is aangegaan. "Nee, ik vind het natuurlijk hartstikke mooi voor hem dat hij iets gevonden heeft wat hij leuk vindt en ook nog eens goed kan", stelt ze.

De Vlucht van Troetel is geschikt om voor te lezen aan kinderen van alle leeftijden. Om zelf te lezen, is het boek het best geschikt voor de leeftijd van zes tot negen jaar. Sinds 13 december is het debuut van Van Bommel verkrijgbaar op www.boekscout.nl en per 21 december ook bij For Kings And Queens in Zeeland.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties