Zeeland

Unieke filmbeelden van Zeeland

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Van 1974 tot 1998 verzorgde amateur foto- en filmclub Objectief jaarlijks een filmjournaal over Zeeland. Die beelden geven een uniek tijdsbeeld van het dorp in de periode voordat digitale media bestonden. Vrijdag 2 februari om 20 uur begint de eerste van meerdere filmavonden met oude beelden in gemeenschapshuis De Garf.

Objectief bestaat nog steeds en heeft inmiddels de meeste oude films uit haar rijke archief gedigitaliseerd. Naast jaarjournaals is ook een aantal prachtige documentaires bewaard gebleven, onder andere over oude ambachten. Vrijdag 2 februari wordt het eerste journaal getoond met onderwerpen als het 25-jarig huwelijk van burgemeester F. Verheijen, de receptie van de gouden jubilarissen van harmonie Zeelandia, het ganzebordspel, Palmpasen, koningsschieten bij het gilde en de afbraak van 'Zilands romfabriek' (zuivelfabriek, red.).
Ook wordt een film getoond over het oude gemeentehuis met de toenmalige ambtenaren van zowel de binnen- als buitendienst. Na de pauze worden opnames getoond van de inhuldiging van Zeelands laatste burgemeester Ben Schellekens, inclusief groots defilé van alle verenigingen met honderden Zeelanders in alle leeftijdsgroepen.

Dezelfde burgemeester Schellekens werd destijds een jaar lang met de fotocamera gevolgd. Deze foto’s zijn in de pauze te bekijken. Dit is een opstapje naar de fototentoonstelling die Objectief zondag 4 februari van 11 tot 16 uur houdt in De Garf. Naast deze beelden is vooral nieuw werk te zien van de huidige Objectief-leden. Vrij werk, maar ook foto’s met als thema De Maashorst.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties