Zeeland

Vader en dochter samen actief bij Festilent Dames 1

'Toch mooi dat we dezelfde passie delen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Drie keer per week zijn vader Erwin (52) en dochter Lisa (20) de Groot op sportpark De Bundel in Zeeland te vinden. Hij als trainer van Festilent Dames 1 en zij als speelster van datzelfde elftal. Het is een hecht en fanatiek team waarin ook ruimte is voor een dolletje op z'n tijd. De doelstelling voor komend seizoen is om zolang mogelijk bovenin mee te draaien en het liefst ook nog een periodetitel te pakken.

Lisa heeft het voetbal van thuis uit meegekregen. Als kind ging ze regelmatig bij haar vader kijken. “Ik moest mee”, lacht ze. “Toen mijn vriendinnetjes lid werden van Festilent, kon ik niet achterblijven. Dat was in de E'tjes. Toen speelde ik nog in een mixteam met jongens. Vanaf de D-jeugd enkel in meisjeselftallen. Op mijn vijftiende ben ik gedebuteerd bij Dames 1. Ik trainde vaak mee. Af en toe viel ik in tijdens een wedstrijd. Van de KNVB mocht je op die leeftijd nog niet de definitieve overstap maken naar de senioren. Daar gingen we creatief mee om. Tegenwoordig zijn de regels soepeler.”

Damescoach
Ook Erwin is zijn voetbalcarrière in Zeeland gestart, al is dat wat langer geleden. Hij heeft de hele jeugd bij Festilent doorlopen. Na één seizoen in het eerste elftal gaat hij naar FC Den Bosch, waar hij twee jaar in het reserveteam speelt. Vervolgens stapt hij over naar sv Blauw Geel '38 in Veghel. Daar hangt hij na vijftien jaar zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen.
Via zijn kinderen Lisa, Nick en Stef komt Erwin op enig moment toch weer in aanraking met Festilent. Van alle drie is hij bij verschillende jeugdteams trainer geweest. Ook komt hij regelmatig kijken naar de wedstrijden. Ongeveer anderhalf jaar geleden komt vanuit de voetbalclub de vraag of hij misschien coach wil worden van Dames 1. “Ik heb even gepolst wat Lisa daarvan vond, maar die had er geen problemen mee”, zegt Erwin. “Inmiddels zijn we ruim een seizoen verder. Het gaat heel goed. Daarbij krijg ik goede ondersteuning van Piet Verstegen. Die man is al jaren bij de dames betrokken. Het is heel erg fijn dat hij er als assistent bij is.”

'Soms lastig'
Op het voetbalveld is Lisa speelster en Erwin coach. Dan is er geen sprake van een vader-dochterrelatie. “Ze krijgt dezelfde feedback als iedereen”, licht Erwin toe. “Als ze het goed doet dan is dat een compliment, als het minder goed gaat dan laat ik dat ook gewoon weten.”
Voor Lisa ligt het iets anders. “Het is heel erg leuk om samen op deze manier bezig te zijn”, begint ze. “Toch mooi dat we dezelfde passie delen. Alleen soms is het wel eens lastig. Kijk, als alles goed gaat dan hoor je niemand, maar als er ontevredenheid is over iets dan hoor ik dat ook in de kleedkamer. Daar sluit ik me voor af en trek het me niet aan, maar je hoort het wel.”

'Veel potentie'
Festilent Dames 1 is een gevarieerd team. Qua persoonlijkheden en qua leeftijd, die uiteenloopt van 16 tot 28 jaar. “Toch kan iedereen goed met elkaar overweg”, stelt Lisa. “Het is een hecht team. Voor, tijdens en ook na de wedstrijd zoeken we elkaar op. Het is een soort van ongeschreven regel dat we in ieder geval na thuisduels gezellig in de kantine blijven. Met de sfeer zit het wel goed. We komen uit op een leuk niveau en spelen echt om te winnen. Iedereen is gedreven.”
Erwin is het volledig met Lisa eens. “Het is een jonge groep met veel potentie”, vult hij aan. “Aan mij de uitdaging om er meer uit te halen. De speelster zijn leergierig en fanatiek. Ze denken mee en zoeken naar de beste manier om iets te doen. Het team maakt nog elke week stappen. We hebben een goede voorbereiding achter de rug tegen sterke tegenstanders. Nu is het zaak die lijn door te trekken en het elke zondag op het veld te laten zien.”

'Bovenin meedoen'
Een concrete doelstelling durven Erwin en Lisa niet te noemen. “We zitten in een competitie met veel nieuwe teams die we nog niet kennen”, legt Erwin uit. “Dan is het lastig om een goede inschatting te maken. We willen in ieder geval zolang mogelijk bovenin meedoen. Het zou helemaal mooi zijn als we een periodetitel weten te pakken. Nog elke week boeken de dames vooruitgang. Als het team zich zo blijft ontwikkelen dan volgen de resultaten vanzelf. Ook in de jeugd spelen nog een paar voetbalsters die op termijn kunnen aanhaken. Dat biedt perspectieven voor de toekomst.”


Selectie Festilent heren 1:
Frank Baas
Ruud van Bakel
Jasper van de Berg
Coen Bongers
Thieu Bongers
Niels van den Brand
Joeri Cuppen
Jeroen Disveld
Ies van Dongen
Jochem Fleuren
Bram Geurts
Jelle van de Heuvel
Sjoerd van de Heuvel
Chiel van Hout
Stijn van Hout
Willem van der Loop
Niels Schonenberg
Pepijn Schonenberg
Jurre Willems
Stan Zonnenberg

Trainer:
Edwin Peters

Assistent-trainer:
Jos Cuppen

Teammanager:
Rob de Groot

Verzorger:
Cees Jans

Grensrechter:
Ton Thorn

Keeperstrainer:
David van der Wijst

Ledenaantal Festilent:
700

 

 

|Doorsturen

Yvonne

2019-09-20 23:27:35

Waarom wordt onderaan het artikel over Erwin en Lisa en Dames 1 van Festilent de teamsamenstelling van de Heren 1 opgesomd? Ik zou verwachten dat je de samenstelling van de Dames 1 weergeeft.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties