Zeeland

Themabijeenkomst 'Gehandicapt en 18 jaar, wat nu?' groot succes

Door Jolanda Rutten

ZEELAND - Op 1 oktober organiseerde de werkgroep 12+ van Zorgcoöperatie Zeeland een themabijeenkomst met als onderwerp 'Gehandicapt en 18 jaar, wat nu?' Notaris Heleen Vaarten uit Eindhoven was uitgenodigd om een lezing te verzorgen, waarin de juridische en fiscale gevolgen van het volwassen worden van een kind met een beperking centraal stonden. 47 belangstellenden woonden de avond bij. (foto: Carel de Vink)

Vanaf 18 jaar is een kind voor de wet volwassen en mag het veel zelf beslissen. Het krijgt een eigen verantwoordelijkheid. Voor kinderen met een beperking is dat in veel gevallen niet mogelijk of wenselijk. Er moet van alles geregeld worden om de ouders of verzorgers in staat te stellen om de zaken voor hun kind goed te kunnen blijven regelen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen bankrekening en een eigen ziektekostenverzekering. Ook de wettelijke vertegenwoordiging moet goed geregeld worden, de kinderbijslag valt weg en een (Wajong)uitkering moet worden aangevraagd. Dit brengt heel veel acties met zich mee waarbij het soms best lastig is om de juiste keuzes te maken.

Dat er belangstelling was voor dit onderwerp blijkt wel uit de grote hoeveelheid aanmeldingen vanuit de wijde omgeving. Niet alleen uit de gemeente Landerd, Uden, Veghel en Oss, maar zelfs uit Velp, Grave, Harderwijk en Tricht kwamen ouders naar De Garf om deel te nemen aan deze bijeenkomst. Naast de verhelderende theorie van de notaris, die zelf ook een zoon heeft met een beperking, was er ook uitgebreid aandacht voor de praktijk. Een moeder van een zoon die net 18 geworden is vertelde vanuit de praktijk tegen welke bureaucratische muren ze aangelopen was. Van de ene op de andere dag kon ze niet meer bij de bankrekening van haar zoon, wilde de ziektekostenverzekering de premie innen van die geblokkeerde rekening en kreeg ze controle van het zorgkantoor en moest er een gewaarborgde hulp aangewezen worden. Vervolgens ontstond er een levendige avond waarbij de notaris de theorie vertelde en veel ouders uit de zaal haar prachtig aanvulden met hun eigen praktijkervaringen.

Het bijzondere van de avond was dat deze toch best moeilijke, taaie en soms gevoelige onderwerpen op een levendige en interactieve manier met elkaar gedeeld werden. Een van de aanwezigen zei na afloop: "Goed dat dit soort pittige materie ook op een luchtige manier in 'Jip & Janneke'-taal gebracht kan worden". En dat beschrijft precies hoe het was. Naast de kennis van de Notaris waren er ook een aantal ouders en zorgverleners in de zaal die al ervaring hadden met de overgang naar volwassenheid en daardoor kon vanuit diverse gezichtspunten ervaring toegevoegd worden vanuit de praktijk.

De werkgroep kijkt met groot genoegen terug op deze avond en hoopt nog vaker te kunnen voorzien in dit soort behoeften voor de mantelzorgers uit Zeeland en daarbuiten. Mocht u zelf een puber met een beperking hebben dan bent u van harte welkom bij één van de volgende 'onder-ons-jes' van de werkgroep 12+. U kunt zich hiervoor aanmelden bij pietenmiekevangerwen@gmail.com
Daarnaast verzorgt de commissie mantelzorg ook activiteiten die aansluiten bij alles wat er bij deze doelgroep leeft. Heeft u hiervoor belangstelling dan kunt u zich bij hetzelfde email-adres aanmelden. Dan wordt u in de toekomst persoonlijk geïnformeerd over deze activiteiten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties