Zeeland

Vrouw breekt enkel, man gewond in gezicht

Taurossen vallen wandelaars aan in Maashorst

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

MAASHORST - Een Zeelands echtpaar is zaterdag 16 maart aangevallen door runderen uit een kudde Taurossen in het begrazingsgebied aan de Zevenhuizerweg in de Maashorst. De vrouw was het eerste doelwit. Zij brak haar enkel. Haar echtgenoot heeft het dier geschopt om de aandacht bij zijn partner weg te halen. Vervolgens werd hij zelf aangevallen. Dit leverde onder meer een flinke wond in zijn gezicht op. Een omstander heeft met veel kabaal de Taurossen weg kunnen jagen.

De man en vrouw uit Zeeland liepen op het verharde wandelpad in het begrazingsgebied. Ze zagen in de verte de kudde met een jong kalf. Om geen risico te nemen, wilden ze hier met een grote boog omheen lopen. Toch werd het echtpaar aangevallen. Hulp was snel ter plaatse. Beide wandelaars zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw heeft naar verluidt een operatie moeten ondergaan om de schade te herstellen. De enkel is voorlopig hersteld met een plaat en pinnen. De beheerders van het natuurgebied zijn in contact met de slachtoffers.

Zorgzame kudde
ARK Natuurontwikkeling en Stichting Maashorst in Uitvoering kwamen een dag later, zondagmiddag 17 maart, met een mogelijke verklaring voor het gedrag van de Taurossen. Bij de kleine kudde runderen was afgelopen woensdag een kalf geboren. “De kudde is dan extra zorgzaam voor het jonge dier”, laat woordvoerster Marieke Melten weten. “In de ochtend was de kudde al geschrokken door een hond die hen van dichtbij benaderde. Waarschijnlijk waren de dieren daardoor geïrriteerd. Beide wandelaars zijn daar de dupe van geworden. De beheerders hebben het gebied tijdelijk afgesloten voor publiek. Wij nemen de veiligheid voor bezoekers en beheerders in het gebied zeer serieus. Daarom is besloten de runderen te verwijderen.”
Het was de bedoeling van ARK om de Taurossen zo snel mogelijk na het incident uit het begrazingsgebied te halen. Dit lukte bij een groot deel van de kudde op maandag, maar de koe en haar kalf hebben zich lange tijd schuil gehouden in de bossen. Woensdag 20 maart is het de beheerders pas gelukt om de laatste twee dieren uit het gebied te krijgen. De kudde is verplaatst naar een opvangweide in Keent die niet toegankelijk is voor publiek.

Begrazingsgebied
Het begrazingsgebied aan de Zevenhuizerweg is een klein onderdeel van De Maashorst dat niet is aangesloten op het overige begrazingsgebied. Omdat het even duurde om alle dieren hier weg te krijgen, is het gebied van zaterdagmiddag tot en met woensdag afgesloten geweest. Donderdag 21 maart is de Zevenhuizerweg weer opengesteld. Hier zijn nu geen Taurossen meer te vinden.

|Doorsturen

Afstand houden

2019-03-18 13:57:14

Overal staat dat je minimaal 20 meter afstand moeten houden. Als je ze tegenkomt, ga dan terug of met een hele grote boog eromheen, ook nooit de kunde doorkruisen. Hopelijk komen ze weer terug, ik kan  genieten van deze prachtige beesten.

Boterblommeken

2019-03-18 21:25:09

Een Zeelands echtpaar ??? Wie schreef dit?

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties