Zeeland

College denkt 'wel draagvlak te kunnen krijgen’

Storm van kritiek op voorgenomen sloop Parochiehuis Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND – Er komt steeds meer kritiek op het voornemen van het Landerdse college van B en W om het Parochiehuis in Zeeland te slopen. Het beeldbepalende pand in de Kerkstraat zou moeten sneuvelen voor de bouw van een nieuw ontmoetingshuis en het vernieuwen van de bestaande sporthal in Zeeland. “Een prachtig markant gebouw dat moet wijken voor een inrit van een sporthal. Dat mag niet gebeuren”, zegt de Zeelandse Jolanda Nooijen, die daarom is gestart met de Facebookpagina ‘Red het parochiehuis’.

Het nieuwe Zeelandse ontmoetingshuis zou aan de westzijde (zijde Kerkstraat, red.) moeten worden aangebouwd aan de bestaande sporthal. Wanneer de raad de plannen - waarmee een bedrag is gemoeid van 5 miljoen euro - goedkeurt, zou het huidige Parochiehuis aan de Kerkstraat worden gesloopt. En dat is tegen het zere been van veel Zeelanders én de fractie van Progressief Landerd, die het college deze week om opheldering vroeg.
"Progressief Landerd kreeg deze week via de media de plannen onder ogen voor de realisatie van een nieuw dorpshuis in Zeeland. Tot onze grote verrassing zien wij dat hiervoor het Parochiehuis gesloopt gaat worden. Dit verontrust ons en de inwoners van Zeeland zeer", zegt PL-raadslid Jacques Pijnappels.

Wel of geen draagvlak?
‘Hoe denkt u in Zeeland draagvlak te krijgen voor de sloop van het Parochiehuis?’ luidde een van de vragen van PL aan het college, dat vandaag met antwoorden kwam. “Wij denken draagvlak te kunnen krijgen doordat wij van mening zijn dat op de nu voorgestelde wijze het best invulling kan worden gegeven aan het inhoudelijk en huisvestingsconcept voor het nieuwe ontmoetingshuis. Dit in samenhang met de sporthal. Op deze wijze kan Zeeland voorzien worden van een toekomstbestendige accommodatie, die past bij de wensen”, zo schrijft het college aan PL.

‘Daar geloof ik niets van’
“Daar geloof ik niets van”, reageert Jacques Pijnappels op het door het college veronderstelde draagvlak voor de sloop van het Parochiehuis. Volgens B en W is er met de zogenoemde ‘dragers’ van het toekomstige ontmoetingshuis (de gemeente, Zeeland Samen Sterk, de bibliotheek, BrabantZorg, Stichting Jeugdbelangen, de KBO en Zorgcoöperatie Zeeland, red.) “zorgvuldig gekeken naar het plan” en is “de brede steun voor het huisvestingsconcept vastgelegd in een convenant”.
“Wat ik van verschillende dragers heb begrepen, is dat er weliswaar een convenant is getekend, maar dat er nooit inhoudelijk is gesproken over het feit dat door deze plannen het Parochiehuis gesloopt moet worden. Progressief Landerd, en met ons vele Zeelanders, vindt dat zeer onverstandig. Het is veel beter om een verbinding te maken tussen het nieuwe dorpshuis en het Parochiehuis”, stelt Pijnappels, die donderdag tijdens de raadsvergadering opnieuw vragen gaat stellen aan het college.

Sentimenten
Pijnappels vindt dat het college beter moet kijken naar alternatieven en helder moet communiceren naar de Zeelandse burgers, die eerder al tevergeefs in opstand kwamen tegen de locatie van het Kindcentrum. “Je ziet dat de sentimenten nu alweer hoog opspelen in het dorp. Wanneer er in de beeldvorming al zoveel weerstand is tegen de plannen, hoe moet dat straks dan bij de besluitvorming?”

Facebookpagina
De mogelijke sloop van het Parochiehuis houdt de gemoederen inderdaad al flink bezig, zo blijkt uit de vele reacties op de door Jolanda Nooijen gestarte Facebookpagina ‘Red het parochiehuis’. “Het Parochiehuis moet natuurlijk blijven staan”, meent Koos van der Loop. “Hoe kan iemand het in zijn bolle toeter halen om een plan zo te maken dat dit gebouw met een rijke historie zou moeten verdwijnen, terwijl de voormalige Bonte Os helemaal verpauperd is en behoorlijk ontsierend aan de Kerkstraat staat. Gemeenteraad: verschuif de oprit naar het nieuw te bouwen complex naar de plek waar nu de Bonte Os nog staat en blijf alsjeblieft van het Parochiehuis af, want anders trap je behoorlijk wat inwoners op hun ziel.”
“Waarom dit pand, waar onze vaders en wijzelf les kregen, slopen? Er zijn andere mogelijkheden!”, vindt Antoinet Nuijen-van Hal.
“Het Parochiehuis is een van de meest bezienswaardige gebouwen aan de Kerkstraat. Zoals ook in Uden helaas vaak gebeurd is, blijkt in elke leefgemeenschap een schreeuwminderheid te zijn die een bevolking kan overstemmen, maar... niet overtuigen”, stelt Toon Swinkels.
Paul en Nelly Kruger roepen Zeelanders op zich te laten horen: “Dit is onverteerbaar. We leren niets van het verleden, er is al zoveel moois uit Zeeland verdwenen! Dit moeten we niet laten gebeuren. Kom op Zeelanders, maak je ongenoegen duidelijk en als het niet anders kan: op de barricades!”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties