Zeeland

Spelenderwijs leren tijdens Nationale Buitenlesdag op basisschool Oventje

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ZEELAND - Het is dinsdagochtend een drukte van belang op het schoolplein van basisschool Oventje in Zeeland. In het kader van de Nationale Buitenlesdag hoeven de kinderen voor de verandering eens niet binnen in hun klaslokaal allerlei opdrachten te maken, maar leren zij buiten in de stralende zon spelenderwijs de fijne kneepjes van rekenen, spelling en lezen.

De vijfde editie van de Nationale Buitenlesdag zou eigenlijk al in april hebben plaatsgevonden. Omdat toen alle scholen vanwege de coronapandemie waren gesloten, werd deze verplaatst naar 22 september. Met de Nationale Buitenlesdag willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren meer buitenles te geven. Scholen kregen hiervoor kant-en-klare buitenlessen voor onder andere rekenen, taal en geschiedenis aangeboden.

'Positief effect'
Tikspelletjes om de tafels onder de knie te krijgen, hinkelen op een rekenladder van stoepkrijt en een hoepelspel om letters te oefenen. Niet alleen de leerlingen genieten zichtbaar met volle teugen van de buitenlessen, ook Anoek van den Elzen, leerkracht in groep 7-8 van basisschool Oventje, is erg enthousiast. “Eén van de speerpunten voor de schoolontwikkeling van dit jaar is meer bewegend leren”, vertelt Anoek. “De frisse lucht, beweging en speelse manier van leren zorgen ervoor dat leerlingen beter kunnen presteren. Door buiten ook actief met rekenen, taal en lezen bezig te zijn, wordt het brein in beweging gezet. Bewegend leren heeft een positief effect op de aandacht en concentratie van leerlingen. De buitenlesdag is een van de manieren om hier vorm aan te geven.”

Directeur Dave Ensberg van Jantje Beton is blij dat er zoveel scholen meedoen met de Nationale Buitenlesdag. “Geweldig om te zien dat steeds meer scholen het belang inzien van buiten lesgeven. En nu er vanwege het coronavirus discussie is over de gezondheid van binnen lesgeven, hoeft er over buiten lesgeven geen enkele discussie te zijn."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties