Zeeland

Teamcaptains Ilse van de Laak en Gratje Habraken

‘Schrijf je in, wandel mee en beleef de SamenLoop’

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

ZEELAND - De voorbereidingen voor de SamenLoop voor Hoop Zeeland zijn in volle gang. Niet alleen de organisatie draait overuren, ook de teams die meedoen zetten allerlei acties op touw om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ilse van de Laak en Gratje Habraken waren allebei in 2014 ook al van de partij. Dit keer zijn ze teamcaptain en daarmee automatisch ook ambassadeur van de 24-uurs wandelestafette in het weekend van 23 en 24 juni op het Festilentterrein. “De SamenLoop is één grote familie, met een lach en een traan, heel erg bijzonder om daar onderdeel van te zijn.”

Captains Ilse van de Laak (rechts) en Gratje Habraken (tweede van rechts) met enkele teamgenoten.

De aankondiging voor de SamenLoop kwam vorig jaar vlak na het overlijden van Ilse's moeder; Toos van de Hei. “Eigenlijk had ik er toen geen behoefte aan”, biecht ze op. “Totdat ik besefte hoe waardevol de vorige editie voor mijn moeder was. Ze was toen Speciale Gast en heeft enorm genoten van al die aandacht. Daarnaast ben ik verpleegkundige en begeleid ik in mijn functie mensen met darmkanker. Dagelijks zie ik dat geld voor extra onderzoek hard nodig is. Niet alleen om te genezen, maar juist ook om zo lang mogelijk kwaliteit van leven te bieden. Mama heeft daardoor zeventien jaar cadeau gekregen.”
Samen met haar zus en vrienden richt Ilse het team Walk for Life op. Die zijn heel actief met hun acties. “Mama spaarde altijd teddyberen”, vertelt ze. “Er stonden er honderden op zolder. Die verkopen we om geld in te zamelen. Verder schreef mama altijd Muis-verhalen in ’t Rookelijzer. Die bundelen we tot een boek. De winst hiervan gaat naar de SamenLoop.”

De Zebra’s
Gratje liep vier jaar geleden mee met een nichtje. Haar vader was toen Speciale Gast. “Hij gaf aan het fijn te vinden als ik dit keer een eigen team begon”, zegt ze. “Dat wilde ik wel, maar op de voorwaarde dat hij zich weer als Speciale Gast zou aanmelden. Met familie en vrienden vormen we De Zebra’s. Dat dier is het symbool van neuro-endocriene tumoren, een speciaal soort kanker waar mijn vader aan lijdt. We zijn nu met negen man, maar hopen uiteindelijk op een stuk of vijftien teamleden.”

‘Prachtige ceremonies’
Omdat beide teamcaptains al eens meeliepen tijdens een SamenLoop voor Hoop, weten zij wat hen te wachten staan. “De ceremonies zijn echt indrukwekkend”, vindt Gratje. “Iedereen heeft een andere motivatie om mee te doen. Het ene moment loop je een beetje gek te doen, dan is het ineens weer serieus. De vorige keer liep ik ’s nachts naast een man die mij zijn hele levensverhaal heeft verteld, en ook over zijn vrouw. Heel bijzonder. Zo zie je maar dat iedereen zijn eigen verhaal, eigen verdriet en eigen herinneringen heeft.”
Ilse valt haar bij. “Het heet niet voor niets SamenLoop. Dat gevoel leeft die dagen heel erg: je doet het samen, je loopt samen. Als iemand ziek wordt, dan voel je je vaak machteloos. Op deze manier kun je toch iets bijdragen. Daarnaast is het een mooie manier om de herinneringen aan een overleden dierbare in leven te houden.”

Aanmelden
Voor mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen, hebben Ilse en Gratje een duidelijke boodschap: “Schrijf je gewoon in en ga lopen. Maak je vooral niet te druk over hoeveel geld je inzamelt. Dat komt wel goed. Het is veel belangrijker om het te beleven en mee te maken. Dat valt bijna niet te beschrijven.” Aanmelden kan op www.samenloopvoorhoop.nl/zeeland

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties