Zeeland

'Samen de BreiBoezem nog bekender maken'

Door Siem van Merwijk

ZEELAND - Zoveel mogelijk vrouwen voorzien van een BreiBoezem. Dat is het doel van Sandra de Groot, sinds een halfjaar bestuurslid van de gelijknamige stichting die gebreide borstprotheses produceert voor ex-borstkankerpatiënten. Arena sprak met haar over het mooie initiatief waar ze aan bijdraagt.

Claire Driessen en Sandra de Groot (rechts) met verschillende producten van stichting BreiBoezem.

Stichting BreiBoezem is een stichting die vrouwen, die door amputatie een of twee borsten missen, voorziet van een gebreide borstprothese. "Het is eigenlijk een alternatief voor de siliconen, die door veel vrouwen als onprettig gezien worden. Hierop is vanuit Amerika het idee van een gebreide borstprothese naar Nederland overgewaaid. De BreiBoezem zit prettig, is licht, ademt en is gemakkelijk uit te wassen. Hierdoor is het prettiger voor vrouwen dan een silicone prothese."
Het bijzondere van de BreiBoezem is dat de verstrekking hiervan gratis is. Het doel van de stichting raakte Sandra dusdanig dat ze zichzelf maar al te graag in wilde zetten. Dit resulteerde in het feit dat ze sinds een halfjaar bestuurslid is van de stichting. "Hoewel ik zelf geen ervaringsdeskundige ben, hadden verhalen van mensen in mijn netwerk dusdanig veel impact op mij dat ik echt iets wilde doen."

Huishoudbeurs
"Naamsbekendheid genereren is voor ons momenteel het voornaamste doel. Dit doen we vooral door mond-tot-mondreclame, maar een stand op de huishoudbeurs zou natuurlijk ook enorm mooi zijn!" Sandra doelt hiermee op de actie die de stichting onlangs opzette om geld in te zamelen om zo binnenkort met een stand op de huishoudbeurs te kunnen staan. "Daar bereik je in één klap enorm veel vrouwen, maar het bedrag om daar te staan zomaar ophoesten is lastig. Zeker voor een stichting zonder winstoogmerk." Vandaar dat de stichting de actie met statiegeldbonnen opzette bij de Jumbo-supermarkten in Schaijk en Zeeland.

Donateurs
Naast de statiegeldbonnenactie is het behouden van donateurs enorm belangrijk voor de stichting. Momenteel heeft de stichting nog geen ANBI-status, dit is een status voor goede doelen waardoor donerende en sponsorende bedrijven belasting terug kunnen vragen. "De aanvraag voor deze status is reeds ingediend, maar door het ontbreken van de status is het voor bedrijven momenteel nog minder aantrekkelijk om donaties aan ons te doen of te sponsoren. We draaien momenteel vooral op donateurs, vrijwilligers en een incidentele grote donatie van bedrijven. Zo doneerde de Rotary Club Schaijk-Land van Ravenstein onlangs een mooi bedrag, dat is uniek en daar zijn we dan ook enorm dankbaar voor."

Lokale vrijwilligers
Iets anders waar de stichting dankbaar voor ,is zijn de vele vrijwilligers die zich inzetten voor BreiBoezem. Landelijk, maar ook zeker lokaal. "Zo worden er tasjes om de BreiBoezem in te verpakken gebreid in Compostella en bij de dagbesteding van Amarant worden tasjes genaaid." Deze tasjes worden veelal geproduceerd met behulp van door bedrijven gedoneerde materialen.
Een van de vrijwilligsters die tasjes maakt bij Amarant in De Morgenzon is Claire Driessen, zij heeft in haar eigen omgeving ook te maken gehad met borstkanker en draagt nu dus ook haar steentje bij aan de stichting. "Het is erg mooi om op deze manier iets te kunnen betekenen voor een goed doel!"

Succesvol
De BreiBoezems zelf worden gefabriceerd door diverse uit vrijwilligers bestaande breiclubjes verspreid over het hele land. "Zij hebben hier voorlichting en uitleg over gehad van het bestuur, zodat iedereen ze op dezelfde manier maakt. Zo kunnen we BreiBoezems van goede kwaliteit blijven aanbieden."
De gebreide protheses kunnen niet zomaar van gedoneerde bolletjes wol gefabriceerd worden. "Nee, de protheses worden gemaakt van een speciaal geselecteerd soort garen. Deze moeten we helaas aanschaffen, maar mede door het materiaal is het voor vrouwen zo prettig om te dragen." Dat vrouwen het prettig vinden, blijkt wel uit de enorme stijging in vraag naar de BreiBoezem. "In januari bestaan we vijf jaar en inmiddels hebben we al meer dan achtduizend sets vergeven, waarvan vijftienhonderd in het afgelopen jaar. De vraag neemt dus enorm toe, maar ik ben ervan overtuigd dat we nog veel meer mensen kunnen helpen!"

Bezoek voor meer informatie over de stichting en de borstprotheses www.breiboezem.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties